Šef splitskog Gradskog vijeća optužen da je lažni ratni invalid, podnio je ostavku

Šef splitskog Gradskog vijeća optužen da je lažni ratni invalid, podnio je ostavku
Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL

OPĆINSKO državno odvjetništvo u Splitu objavilo je da podiglo optužnicu protiv pedesetosmogodišnjeg muškarca zbog počinjenja kaznenog djela prevare, za kojeg se doznaje da se radi o predsjedniku splitskog Gradskog vijeća Juri Šundovu (HGS). Nakon objave da je podignuta optužnica Šundov je podnio ostavku.

Kako DORH navodi u optužnici podignutoj pred Općinskim sudom u Splitu, muškarcu se na teret stavlja da je 30. prosinca 2005. godine nadležnom tijelu podnio pisani zahtjev za priznavanje statusa hrvatskog ratnog vojnog invalida i priložio šesnaest neistinitih liječničkih nalaza, lažno prikazujući da se od 18. srpnja 1997. do podnošenja zahtjeva kontinuirano liječio, te da o tome postoji vjerodostojna medicinska dokumentacija.

Oštetio državu za 270 tisuća kuna

"Članovi liječničkog povjerenstva su, ne sumnjajući u istinitost i vjerodostojnost priloženih liječničkih nalaza, utvrdili postojanje posttraumatskog sindroma kao bolesti koja je osnova za priznavanje postotka oštećenja organizma od trideset posto. Na osnovu navedenih liječničkih nalaza nadležno je tijelo 27. prosinca 2007. donijelo rješenje kojim se okrivljeniku od 1. siječnja 2006. priznaje svojstvo hrvatskog ratnog vojnog invalida iz Domovinskog rata IX. skupine sa trideset posto oštećenja organizma uslijed bolesti zadobivene u obrani suvereniteta Republike Hrvatske i pravo na osobnu invalidninu u mjesečnom iznosu od 153 kune", stoji u optužnici.

Upravo temeljem tog rješenja i rješenja donesenih u postupku priznavanja tog statusa okrivljeniku je od 1. siječnja 2006. do 30. travnja 2018. isplaćen ukupan iznos od 22.644,00 kuna na ime osobne invalidnine, a od 2008. do 2016. godine su, zbog korištenja olakšice za hrvatskog ratnog vojnog invalida, pri utvrđivanju poreza na dohodak umanjene godišnje obveze poreza i prireza u ukupnom iznosu od 248.120,73 kune.

Okrivljenika se tereti da je počinjenjem opisanog kaznenog djela ostvario nepripadajuću imovinsku korist u ukupnom iznosu od 270.764,73 kune oštetivši državni proračun Republike Hrvatske, navodi se na kraju optužnice.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara