Šefica MMF-a: Eurozona treba fond za crne dane

Šefica MMF-a: Eurozona treba fond za crne dane

Foto: Hina/EPA

EUROZONA bi trebala osnovati fond za crne dane radi pomoći zemljama članicama u slučaju pada gospodarskih aktivnosti u budućnosti, kazala je u ponedjeljak izvršna direktorica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Christine Lagarde prema pisanju britanskih medija.

U današnjem govoru u Berlinu Lagarde je izrazila zadovoljstvo "dugotrajnim i široko raspoređenim uzletom" svjetskog gospodarstva.

Upozorila je ipak na "druge, snažne nepovoljne trendove koji prijete", izdvajajući "jačanje populizma i kratkoročni sirenski zov protekcionizma".

Da bi se eurozona pripremila za sljedeću recesiju, njezine članice trebale bi razviti moderniziranu uniju tržišta kapitala i poboljšati bankovnu uniju te krenuti u smjeru dublje fiskalne integracije, počevši od središnjeg fiskalnog kapaciteta, poručila je čelnica MMF-a.

Takav fiskalni alat umirio bi ulagače, naglasila je Lagarde.

Njezin prijedlog o osnivanju fonda za crne dane predviđa godišnje doprinose zemalja članica radi stvaranja rezervi u dobrim razdobljima koje bi se koristile u vremenima recesije.

U ekstremnim slučajevima zemlje bi mogle posuđivati od fonda i vraćati kredite budućim doprinosima, pojasnila je.

Transferi iz fonda bili bi uvjetovani poštivanjem fiskalnih propisa EU-a.

Posljedice Brexita

Lagarde također preporučuje da članice plaćaju premiju u dobrim razdobljima na osnovi pomoći koja im je isplaćena u crnim danima.

Cilj takvog mehanizma bilo bi izbjegavanje trajnih transfera.

U osvrtu na temu unije tržišta kapitala Lagarde sugerira pojačanu regulativu i ažurirane aranžmane o nadzoru kojima bi se uredio potencijalni priljev financijskih kompanija u Europu nakon Brexita.

"Zbog Brexita će se, između ostalog, mnoge tvrtke za financijske usluge vjerojatno u sljedećim mjesecima preseliti na kontinent", kazala je Lagarde.

Također je izrazila zadovoljstvo naznakama napretka u procesu formiranja bankovne unije.

"Sporazum o rokovima uspostave zajedničkog programa osiguranja depozita i plan za smanjenje ranjivih mjesta u bankovnom sektoru predstavljali bi još značajniji korak u pravom smjeru", dodala je.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara