Šefica MMF-a: Oblaci nad globalnom ekonomijom su sve veći i sve tamniji

Šefica MMF-a: Oblaci nad globalnom ekonomijom su sve veći i sve tamniji
Christine Lagarde Foto: Hina/EPA

RASTUĆE napetosti u međunarodnoj trgovini prijetnja su globalnoj ekonomiji, upozorava direktorica Međunarodnog monetarnog fonda.

“Oblaci su na horizontu i svakim danom postaje sve mračnije”, rekla je direktorica MMF-a Christine Lagarde na konferenciji za novinare održanoj u ponedjeljak u Belinu.

“Najveći i najtamniji oblak je pad povjerenja potaknut pokušajima da se promijene način trgovine, međusobni trgovinski odnosi i način funkcioniranja multilateralnih organizacija”, rekla je Lagarde.

Njen komentar uslijedio je nakon samita G7 održanog ovog vikenda u Kanadi, na kojem je američki predsjednik Donald Trump napao kanadskog premijera Justina Trudeaua zbog trgovinskih odnosa.

Trgovinski rat

Napetosti između SAD-a i ključnih partnera bile su u porastu i prije samita, nakon što je Trumpova administracija uvela carine na čelik i aluminij iz Kanade, Meksika i EU-a. Svi oni najavili su protumjere. SAD je u sukobu i s Kinom, drugom najvećom ekonomijom svijeta.

Očekuje se da bi Trumpova administracija do kraja tjedna mogla objaviti listu kineskih proizvoda na koje će biti uvedene carine zbog, kako kažu, krađe američkog intelektualnog vlasništva. Carine bi trebale stupiti na snagu ubrzo nakon objave.

Kina bi isto tako mogla odgovoriti na taj potez uvođenjem carina na određene američke proizvode.

Direktor Svjetske trgovinske organizacije Roberto Azevedo, koji je uz Lagarde govorio na konferenciji za novinare, rekao je da rastuće tenzije u međunarodnoj trgovini "stvaraju potencijalno veliki rizik za ekonomiju i potkopavaju najsnažnije održivo razdoblje rasta trgovine od globalne financijske krize".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara