Šefovima Podravke, Fime i SMS-a mjesec dana pritvora!

Šefovima Podravke, Fime i SMS-a mjesec dana pritvora!

Tekst: P.V.
Foto: Goran Mehkek / Cropix

NAKON što su sinoć u Uskoku ispitani Darko Marinac, Zdravko Šestak, Saša Romac i Josip Pavlović, jutros su u Gajevu dovedeni i Milan Horvat i Srđan Mladinić. Sva četiri ispitanika nakon razgovora s istražiteljima Uskoka su prevezena natrag na policiju, a zatim su odvedeni istražnom sudu Županijskog suda u Zagrebu Krešimiru Devčiću. On je sve osumnjičenike saslušao do 18:30 sati.

Sudac je nekoliko sati razmišljao o Uskokovom zahtjevu da im odredi pritvor kako ne bi mogli počiniti nova kaznena djela ili utjecati na svjedoke, ali na kraju je i sam odlučio da je to najbolja opcija jer postoji bojazan da bi "šestorka" mogla uništiti ili sakriti potencijalne inkriminirajuće dokumente. Odvjetnici osumnjičenih najavili su da će u roku od 48 sati podnijeti žalbu na ovu odluku.

Uskok je, podsjećamo, tražio da se svim optuženicima odredi mjera pritvora kako ne bi mogli utjecati na svjedoke. Protiv pritvora nisu imali ništa ni odvjetnici optuženih, ali samo kućnog. Odvjetnici su, naime, tumačili kako nema osnove za pritvor u istražnom zatvoru jer je slučaj pod istragom već dva mjeseca pa su Marinac i ostali, ako su željeli utjecati na svjedoke, to mogli već odavno napraviti. No, i oni su bili svjesni kako će sudac Devčić najvjerojatnije prihvatiti Uskokov prijedlog.

Na Uskoku su se svi osumnjičenici osim Marinca branili šutnjom, dok je on rekao da nije kriv. No, neslužbene informacije sugeriraju da su neki od optuženih za malverzacije u Podravci spremni svjedočiti protiv ministra gospodarstva Damira Polančeca, čiju smjenu traže i oporbeni zastupnici i to jer se, kako kažu, u Podravci "bez njegovog znanja nije mogla kupiti ni mrkva".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Marinac neće drukati Polančeca"

Odvjetnici uhićenih zasad su u razgovoru s medijima "zakopčani do grla" o svim detaljima ispitivanja. Tek je Ante Madunić potvrdio da je njegov klijent Marinac iznio kratku obranu.

Madunić je ujedno i demantirao nagađanja kako će Marinac s istražiteljima razgovarati o odgovornosti ministra gospodarstva Damira Polančeca. "Ni Marinac, ni bilo tko iz njegove obitelji, niti iz odvjetničkog tima nije nikad rekao da on planira nekog drukati, niti je on to učinio", rekao je Madunić i dodao kako je nekome očito u interesu plasirati laži protiv osumnjičenih.

Oštetili Podravku za 250 milijuna kuna

Podsjećamo, svi su osumnjičeni uhićeni u zajedničkoj akciji Uskoka i policije kodnog imena "Menadžer", a tereti ih se za malverzacije u Podravci iz koje su, prema optužnici, izvlačili novac kako bi preuzeli većinsko vlasništvo nad Finom prilikom čega je Podravka oštećena za 250 milijuna kuna. Šefovima Podravke u tome su asistirali također uhićeni šefovi SMS-a i Fime, Mladinić i Horvat, koji je zajedno s Marincem navodno i organizirao kriminalnu skupinu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara