Šeks napada: Ministar pravosuđa Bošnjaković je 24 dana držao moju optužnicu u ladici

Foto:Damjan Tadić (Cropix)

"OPTUŽNICA iz Beograda stigla je u Ministarstvo pravosuđa 10. kolovoza ove godine. Nitko iz Vlade nije o tome obaviješten. Nije obaviještena ni premijerka, a ni oni koji se spominju. Ministarstvo je držalo optužnicu u ladici 24 dana", rekao je danas potpredsjednik Sabora Vladimir Šeks na izvanrednoj konferenciji za novinare. 

> Ministarstvo branitelja: Optužnica koju je jugovojska podigla prije 20 godina je neprihvatljiva!

Šeks je naglasio da nakon tog perioda, 14. rujna Ministarstvo pravosuđa šalje optužnice u sud u Osijeku te traži postupak. Dva dana kasnije predsjednik suda u Osijeku zaprima to rješenje.

Kako je pojasnio, riječ je o zamolnici s optužnicama Višeg suda u Beogradu, koje je dokumentaciju hrvatskom Ministarstvu pravosuđa poslalo 28. srpnja, a u Zagrebu su primljene 10. kolovoza.

"Kaže mi Bošnjaković da ga nisu obavijestili"

"Pitao sam ministra Bošnjakovića kako je to moguće. Kako je moguće da je to držao u ladici 24 dana, a da nikome nije rekao. Odgovorio mi je da on nije znao. Rekao mi je da ga njegovi savjetnici o tome nisu obavijestili ni kada je stigla optužnica iz Beograda ni kada je poslana u Osijek", rekao je Šeks pitajući se koji je bio motiv da se njega i branitelje ne obavijesti o optužnicama.

"Optužnica iz Beograda poslana je u Osijek s potpisom višeg stručnog referenta Slobodana Čalića, a u tom rješenju piše da se ona šalje po odobrenju ministra pravosuđa Bošnjakovića. A meni ministar pravosuđa kaže da nije bio obaviješten", rekao je danas Šeks dodajući da su u Vladi bili šokirani tim saznanjima. Kaže i da nije istina kako je premijerka znala za optužnice u srpnju, već je saznala za to iz medija 14. rujna ove godine te je bila šokirana.

Šeks je rekao da ne zna hoće li netko u Ministarstvu pravosuđa i politički odgovarati za ovaj slučaj te je rekao da o tome ne želi špekulirati.

Ministar pravosuđa išao u Osijek ne bi li smirio Vekića

"Istina je da je Bošnjaković išao u Osijek kako bi smirio Vekića da ne bi bilo većeg 'kravala'. Tada je znao za optužnice. Kada je Bošnjaković točno saznao da je stigla optužnica, morate pitati njega", rekao je Šeks novinarima. Također naglasio je kako čelnik SDSS-a Milorad Pupovac ne govori istinu kada kaže da se za optužnice znalo davno te da se čekalo predizborno vrijeme.

"Pupovac govori neistine", zagrmio je Šeks dodajući da ne postoji sporazum hrvatskog ministra pravosuđa i sprske ministrice pravde oko rješavanja slučaja ratnih zločina već samo onaj iz 2006. godine o razmjeni dokumenata između Tužiteljstava Srbije i Hrvatske.  Rekao je i kako nije istina da je Kosor još u srpnju znala za optužnice.

Podsjetimo kako je afera oko optužnica krenula kada je bivši ministar unutarnjih poslova Ivan Vekić podigao na Županijskom sudu u Osijeku optužnicu za genocid na području Vukovara. Optužnica koja je stigla iz Beograda Vekića spominje kao drugooptuženog u slučaju ubojstva Srba na području Vukovara. Uz njega kao optuženici spominju se i Vladimir Šeks, Branimir Glavaš i Tomislav Merčep. Prema Vekićevim riječima, za zločine je optuženo još 40-ak ljudi.

Danas u Saboru prijedlog zakona o ništetnosti

"Posjetio me hrvatski ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković, a u razgovoru mi je obećao svu moguću pomoć Ministarstva, ali i same države u okviru postojećih zakona", priznao je tada Vekić naglašavajući pogrešnost hrvatske državne politike koja na Brijune, ali i u Vukovaru, prima nositelje državne vlasti u Srbiji koja zapravo progoni hrvatske građane koji su se borili u Domovinskom ratu.

Danas će se u Saboru naći prijedlog zakona koji bi učinio ništavnim srpske optužnice protiv hrvatskih branitelja. Za taj zakon glasali su svi ministri u Vladi Jadranke Kosor osim potpredsjednika Vlade Slobodana Uzelca.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara