Sabor prekinuo s radom: Nije pomogla ni Šeksova isprika, sazvana hitna sjednica Predsjedništva

Sabor prekinuo s radom: Nije pomogla ni Šeksova isprika, sazvana hitna sjednica Predsjedništva

Foto:Damjan Tadić (Cropix)

"ŽELIM izraziti žaljenje što sam isprovociran izjavama SDP-a na neprimjeren način reagirao na sjednici Mandatno-imunitetnog povjerenstva. Neprimjereno sam reagirao. Ispričavam se svim onima koji se osjećaju povrijeđeno. Ispričavam se i hrvatskoj javnosti", rekao je potpredsjednik Sabora Vladimir  Šeks za govornicom pred zastupnicima.

Predsjednik Sabora Luka Bebić nakon Šeksove isprike je rekao da je ljudski griješiti. Prije nego što je Šeks došao do govornice Bebić mu je par puta namignuo, valjda hrabreći ga.

Nakon Šeksa za riječ se javio Milorad Pupovac iz SDSS-a tražeći da se sazove proširena sjednica Predsjedništva Sabora kako bi Sabor završio zasjedanje "na primjeren način". 

"SDSS ne želi sudjelovati u radu Sabora, ne dok je ovakvo stanje", rekao je Pupovac. Nakon što je HDZ dovukao u Sabor i teško bolesne zastupnike, od SDSS-a se očekivalo da podrži kvorum, no Pupovac je javno za govornicom rekao da u uvjetima kada su tenzije maksimalno podignute ne želi sudjelovati u raspravi.

"Sazovite Predsjedništvo Sabora i vidite možete li se dogovoriti da dostojanstveno završimo ovo zasjedanje Sabora ", naglasio je Pupovac.

Nakon njegova izlaganja, Bebić vidno razočaran sazvao je proširenu sjednicu Predsjedništva Sabora te prekinuo rad Sabora. Valja istaknuti kako Sabor nije imao kvorum za izglasavanje zakona, a Bebić je rekao da će se o zakonima raspravljati "kada se steknu uvjeti". U sabornici nije bilo ni nezavisnog zastupnika Ivana Čehoka kojeg je HDZ jučer najavljivao da će doći u Sabor.

Do srijede nema Sabora, a onda?

Sabor je prekinuo s radom do srijede.

Zanimljivo je kako su čelnici HDZ-a, prije svega Andrija Hebrang te zastupnik Frano Matušić, još jučer najavljivali kako nije sporno da HDZ ima kvorum te da neće biti problema. No, problema je očigledno bilo, a na kraju se i sam Šeks odlučio ispričati ne bi li tako navukli zastupnike u vijećnicu.

Šeks se sam sjetio isprike, nije bio Kosoričin nalog?

Na izlazu iz vijećnice Šeks je rekao novinarima da je sam po vlastitom nahođenju procijenio da bi bilo dobro se ispričati te da nije imao nalog vrha stranke ni premijerke Jadranke Kosor da se mora ispričati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako neslužbeno doznajemo, predstavnici Kukuriku koalicije izrazili su spremnost odazvati se proširenoj sjednici Predsjedništva Sabora, a sigurno je da će imati određene uvjete.

Uvjeti skidanje dijela dnevnog reda?

Slavko Linić, zastupnik SDP-a dao je naslutiti kako bi jedan od zahtjeva mogao i biti skidanje određenih točaka dnevnog reda. Odnosno da ostanu samo bitne točke, a one "predizborne" da se skinu. 

Dio oporbenih zastupnika, koji su iz hodnika pratili rad Sabora, bili su istinski iznenađeni reakcijom Vladmira Šeksa odnosno njegovom isprikom, no smatraju kako ona nije bila potpuna.

Antunović čeka poziv

Željka Antunović, koja je potpredsjednica Sabora, na pitanje hoće li doći na hitnu sjednicu predsjedništva Sabora, rekla je za Index kako ne može odgovoriti na to pitanje jer još nije dobila poziv za sjednicu, ali je kratko komentirala današnja događanja koja promatra iz saborskog hodnika i SDP-ovih prostorija u Saboru.

Bolje da se ispričao

"Nemam nikakav poseban komentar, bilo je za očekivati da HDZ neće imati  kvorum. Svatko snosi posljedice svog ponašanja. Što se tiče Šeksove isprike, svaka se isprika prihvaća,  bolje s isprikom nego bez nje, ali ono što je Šeks napravio nije stranačka ili politička uvreda, već klasična I osobna uvreda pojedinca. To je neshvatljivo i neprihvatljivo", rekla je za Index Antunović.

Pusić: Isprika je nužan, ali ne i dovoljan uvjet

Zastupnica HNS-a Vesna Pusić naglasila je kako je sada i više nego razvidno da Vlada više nema parlamentarnu većinu.

"Vrijeme da se ide po novi legitimitet", rekla je Pusić dodajući da je Šeksova isprika bila nužan, ali ne i dovoljan uvjet da se Kukuriku koalicija vrati u Sabor.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara