Selefija iz BiH: Hrvatski špijuni su tražili od mene da prebacim ruksak oružja

Selefija iz BiH: Hrvatski špijuni su tražili od mene da prebacim ruksak oružja
Screenshot: Žurnal

ŠPIJUNSKI skandal koji je krajem prošloga tjedna buknuo u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj, dobio je danas svoj nastavak u vidu ispovijesti selefije iz Zenice koji je za Žurnal opisao kako su ga vrbovali hrvatski obavještajci. 

Podsjetimo, iz vrha BiH vlasti krajem prošloga tjedna stigle su teške optužbe da je hrvatska obavještajna služba SOA naoružavala islamiste u BiH, a da je u svemu sudjelovao i hrvatski konzul u Zenici Ivan Bandić, i to kako bi se opravdala izjava predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović da u BiH postoje legla terorizma.

Iako je Plenković sve nazvao besmislicama, u BiH je pokrenuta istraga o ovom slučaju, a sada se javio čovjek koji tvrdi da je bio suradnik SOA-e u prebacivanju oružja islamistima.

Pripadnik selefijskog pokreta H.Č. iz Zenice skoro četiri mjeseca, kako tvrdi, surađivao je s hrvatskim obavještajcima. Prilikom vrbovanja prijetili su mu zabranom ulaska u Hrvatsku. Za dobro izvedenu akciju prebacivanja naoružanja obećavali su mu posao u Hrvatskoj za njega i njegovu obitelj. SOA je, piše BiH portal, preko tjednika Nacional priznala kontakte s ovim svjedokom.

Vrbovala ga SOA

''Jutro. Slušaj me. Najbolje bi bilo da sada ne pričamo s obzirom da si u društvu. Sljedeći tjedan ćeš jedan dan doći do Krapine ili gdje već, pa ćemo pričati. Platit ću ti trošak benzina i ok'', pisalo je u porukama koje je krajem travnja prošle godine Zeničaninu H. Č. poslao Davor mehaničar. 

No iza imena ''Davor mehaničar'' skrivao se službenik hrvatske obavještajne službe SOA. On je bio zadužen da drži na vezi zeničkog selefiju H.Č.

''Bio sam suradnik SOA-e od siječnja do svibnja'', počinje svoju ispovijest za Žurnal H.Č., tada zavarivač na privremenom radu u Sloveniji. 

Dali mu dva izbora

Za slovenske vlasti nije bio sporan. Uredno je dobio vizu, radnu dozvolu, posao. Nije predstavljao opasnost za nacionalnu sigurnost, ali probleme je, kako priča, imao u Hrvatskoj. Prvo maltretiranje na granici, pa onda i izdvajanje u kasnim noćnim satima. Jednom je tako u siječnju 2018. godine putovao sam. 

''Na granici su me zaustavili i odveli me u sobu za ispitivanje. Kazali su mi da imaju sve o meni, da sam prijetnja za nacionalnu sigurnost (Hrvatske). Rekli su mi da imam dva izbora. Prvi je bio da potpišem papir i da radim za njih. Drugi je bio – stavit će me u zatvor'', prisjeća se H.Č.

Pristao je na suradnju i potpisao ''dobrovoljnu pristupnicu''. Službenik SOA-e, koji mu se predstavio kao Davor, dao mu je i broj telefona. Memorirao ga je kao ''Davor mehaničar''. I suradnja je započela. Svaki put kada bi se H.Č. pokolebao, Davor mu je prijetio da bi njegova obitelj mogla imati problema. Evo jedne prepiske (prenosimo je u izvornom obliku).

Davor iz SOA-e: Radiš za sebe i za svoju familiju

H.Č: Gnjave me činjenice

Davor SOA: Koje?

H.Č.: Pa,to što radim. Radim ono što ne volim. Odnosno, ono što je suprotno mojim principima

Davor SOA: Šta točno?

H.Č.: Pa, ovo. Špijunaža, praćenje i tako to

Davor SOA: O čemu ti pričaš

H.Č. Planovi mi se  okrenuli za 360 stepeni

Davor SOA: Radiš ono što si radio i prije. Koji planovi?

H.Č. Moji životni. Normalan život i tako te stvari

Davor SOA: To je uvijek tako. Planovi i stvarni događaji su uvijek u disbalansu. Je li problem na poslu ili?

H.Č.: Problem je to što meni iz glave ne izlazi to da radim za vas

Davor SOA: Radiš za sebe

H.Č. : Šta god u glavi planiram, čini mi se neostvarivo

Davor SOA: I svoju budućnost

H.Č.: Ne radim za sebe

Davor SOA : Radiš. Pogotovo za svoju familiju

Morao napraviti lažni profil na kojem će pisati hvalospjeve na račun ISIL-a

U strahu da bi njegovi roditelji mogli imati problema prilikom prolaska kroz Hrvatsku, H.Č. je nastavio suradnju. Ali svoju špijunažu sveo je na minimum. Čak je i ljude koje je morao pratiti obavještavao da su mete. A Davor je samo izdavao naredbe. Tražio je od njega da napravi jedan lažni profil na kojem će pisati hvalospjeve na račun ISIL-a i ostalih terorističkih organizacija. Tako je nastao profil ''Usudu L Harb''.

''Je li se možeš ubaciti u viber grupe s braćom, koji slijede ovu priču'', postavljao je Davor nove zadatke.

''Ne mogu. Jer nemam brojeve od ljudi koji su u tim pričama. Iskreno, tuši me sve ovo'', odgovorio je H.Č.

Kako bi mogao obavljati određene zadatke, Davor je H.Č. jednom dao i novac, slao ga je po mesdžidima u BiH, naređivao s kojim osobama na Facebooku da kontaktira. A onda ga je u travnju, pred prvomajske praznike, pozvao na sastanak u Krapinu.

"Tražio je od mene da prenesem ruksak oružja"

''Od mene je tražio da prenesem iz Doboja ruksak oružja, da li je to eksploziv, oružje, nisam bio siguran. To sam trebao da uzmem u Doboju, a da to negdje ostavim kod mesdžida u Stranjanima. Ja gore nikad nisam ni bio. Oni bi to javili policiji u Bosni, koja bi našla to oružje gore. Kao, akcija bi se izvela da selefije imaju oružje'', tvrdi H.Č. u razgovoru za Žurnal.

Za dobro izvedenu akciju hrvatski su obavještajci obećali H.Č. zaštitu od krivičnog gonjenja i prebacivanje u Hrvatsku njega i njegove obitelji. No on zadatak nije obavio. Nije želio, tvrdi, podmetati bilo kome. Pokupio je stvari u Sloveniji i vratio se u BiH. Više nikad nije kročio na teritorij Hrvatske. Danas posjeduje brojne dokaze o svojim kontaktima sa SOA-om.

Spreman ići na poligraf

''A spreman sam ići i na poligraf'', ističe H.Č.

O svemu je, dodao je, obavijestio bh. sigurnosne agencije. U Bosni i Hercegovini intenzivno traje istraga o cijelom slučaju. Žurnal je objavio i video razgovora u kojem je muškarcu koji tvrdi da je bio suradnik SOA-e posve prikriven identitet, a ovaj navodni selefija nije spominjao zamjenika ministra Krešića, konzula Bandića ili novinara Đakovića koji se u BiH spominju kao organizatori cijele akcije. 

Danas je tamošnjem Državnom odvjetništvu iskaz dao zamjenik ministra sigurnosti BiH Mijo Krešić vezano uz tvrdnje da je s hrvatskim konzulom u Tuzli Ivanom Bandićem i novinarom Matom Đakovićem, kao dio akcije hrvatske obavještajne agencije SOA-e, vrbovao selefije da podmetnu oružje u džamije kako bi se BiH kompromitirala kao uporište brojnih ekstremista.

Krešić, nakon kraćeg zadržavanja u prostorijama Državnog odvjetništva BiH, nije davao nikakve izjave. Ranije je za medije ustvrdio kako optužbe koje je iznio portal Žurnal, a dio potvrdio ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić, predstavljaju nebuloze te je zatražio provođenje istrage o ovom slučaju.

Ministar koji je navodno sudjelovao u organizaciji cijele akcije tvrdi da se radi o paraobavještajnim konstrukcijama

"Radi se o konstrukcijama kombiniranih paraobavještajnih sustava, ali bojim se da su u ovome institucionalno sudjelovale neke službene agencije. Dovoditi mene u bilo kakvu konstrukcijsku priču doživio sam izravnim udarom na svoj integritet i poziciju koju obnašam", rekao je ranije Krešić.  

Njega je portal Žurnal naveo kao čovjeka koji je pomagao hrvatskim obavještajcima u vrbovanju selefija kako bi prenosili naoružanje u njihove vjerske objekte u Zeničko-dobojskoj županiji.

Hrvatski mediji u BiH objavili su posljednjih dana fotografije na kojima zajedno sjede novinar Žurnala Avdo Avdić, koji je u javnosti plasirao informaciju o navodnom podmetanju oružja selefijama od hrvatske SOA-e, u društvu s ministrom Draganom Mektićem, koji je potvrdio da postoje takve optužbe, a za istim stolom je i šef Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH Osman Mehmedagić Osmica.

SOA-u razotkrila bosanskohercegovačka agencija OSA?

Mehmedagić je za vrijeme rata bio tjelohranitelj bošnjačkog člana BiH Predsjedništva Alije Izetbegovića, a danas ga se smatra jako bliskim njegovom sinu i predsjedniku najveće bošnjačke Stranke demokratske akcije Bakiru Izetbegoviću. BiH mediji pisali su kako su navodno djelovanje SOA-e u BiH razotkrili djelatnici bosanskohercegovačke sigurnosne agencije OSA-a. Priču o tome objavio je Žurnalov novinar Avdo Avdić, a sve je izjavama potkrijepio ministar Mektić.

Mektić je dao iskaz u državnom odvjetništvu BiH, a mediji u BiH najavljuju da bi trebao biti ispitan i generalni konzul RH u Tuzli Ivan Bandić, koji navodno za to čeka suglasnost Ministarstva vanjskih i europskih poslova RH.

 

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara