Senat potvrdio kontroverznu Trumpovu kandidatkinju za šeficu CIA-e

Senat potvrdio kontroverznu Trumpovu kandidatkinju za šeficu CIA-e
Foto: Hina/EPA
 
AMERIČKI Senat potvrdio je u četvrtak Ginu Haspel za ravnateljicu Središnje obavještajne agencije CIA-e, okončavši tešku borbu za njezinu potvrdu fokusiranu na njezinu povezanost sa CIA-inim okrutnim metodama ispitivanja zatvorenika.
 
Haspel, koja će biti prva žena na čelu CIA-e, 33-godišnja je veteranka te agencije i trenutačno njezina v.d. ravnateljica.
 
Potvrđena je s 51 glasom za i 43 protiv, a za potvrdu je trebala obična većina od 100 senatora.
 
 
Mnogi su joj se protivili zbog njezine povezanosti s CIA-inim okrutnim metodama ispitivanja nakon terorističkih napada 11. rujna, uključujući waterboarding, odnosno simulaciju utapanja.
 
Protiv nje bio je republikanski senator John McCain, koji je i sam bio mučen kao ratni zarobljenik u Vijetnamu.
 
 
"Ona je najprikladnija kandidatkinja u povijesti agencije"
 
No, imala je snažnu potporu Trumpove administracije, mnogih sadašnjih i budućih obavještajnih časnika i puno zastupnika, uključujući demokrate.
 
Haspel (61) je "najkvalificiranija osoba koju je predsjednik mogao izabrati na čelno mjesto CIA-e i najprikladnija kandidatkinja u povijesti agencije", rekao je predsjednik obavještajnog senatskog odbora Richard Burr nakon što je odbor u srijedu odobrio njezino imenovanje.
 
 
CIA se više neće služiti tehnikama nasilnog ispitivanja uvedenima nakon 11. rujna koje se smatraju mučenjem, čak ni ako to naredi predsjednik, zajamčila je u 9. svibnja u Kongresu Haspel.
 
"Bezrezervno vam jamčim da pod mojim vodstvom CIA neće ponovo primjenjivati program ispitivanja i zatvaranja pod pritiskom", rekla je Haspel tada pred senatskim odborom. 

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara