Senator Biden predlaže međunarodno tijelo za nadzor Iraka

AMERIČKI senator Joseph Biden predložio je u četvrtak osnivanje međunarodnog tijela za nadzor tranzicije u Iraku, koje bi predvodio predstavnik Ujedinjenih naroda.

Biden, vodeći demokratski član senatskog Odbora za vanjskopolitičke odnose, rekao je da bi SAD odmah trebale postići sporazum s velikim silama s najvećim ulogom u Iraku oko "formiranja međunarodnog odbora direktora odgovornih za tešku političku tranziciju u Iraku".

"To bi moglo biti Vijeće sigurnosti UN-a, ad hoc skupina poput one formirane za BiH ili bliskoistočni mirovni proces", rekao je Biden u Centru za strateške i međunarodne studije u Washingtonu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Njegovi članovi bi uključivali naše europske saveznike, Rusiju i naše prijatelje na Bliskom istoku", rekao je Biden, dodavši da bi taj aranžman trebalo podržati Vijeće sigurnosti novom rezolucijom.

Biden predlaže da Odbor vodi predstavnik UN-a u Iraku Lakhdar Brahimi i zamijeni američkog upravitelja Paula Bremera te da predstavlja cijelu međunarodnu zajednicu, a ne samo Sjedinjene Države.

On bi imao ovlasti potrebne da se postigne konsenzus o privremenoj iračkoj vladi koja treba preuzeti vlast 30. lipnja, da posreduje u sporovima između Iračana do izbora u siječnju iduće godine i nadgleda same izbore.

Biden je rekao da, ako predsjednik Bush potakne provedbu takvog plana, ima izgleda za sudjelovanje međunarodne zajednice i NATO-a u obnovi Iraka.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara