Šešeljev sin vrijeđao Tuđmana na skupštini Vijeća Europe

Šešeljev sin vrijeđao Tuđmana na skupštini Vijeća Europe
Screenshot YouTube

NA ZASJEDANJU Parlamentarne skupštine Vijeća Europe, za vrijeme dok je ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić kao predsjedateljica Odbora ministara Vijeća Europe odgovarala na pitanja, zastupnik iz Srbije je grubo uvrijedio Hrvatsku kazavši kako je Hrvatsku osnovao zločinac i fašist te postavivši pitanje „kad će Hrvatska vratiti teritorij Krajine koji je okupirala“, priopćeno je iz Hrvatskog sabora.

Zastupnik srbijanske Radikalne stranke Aleksandar Šešelj, čiji je predsjednik osuđeni ratni zločinac Vojislav Šešelj, upitao je Pejčinović Burić kada će Hrvatska "vratiti Republiku Srpsku Krajinu ljudima koji su pobjegli od ustaškog noža", kazao je da je Hrvatska tijekom oslobodilačke operacije Oluja okupirala samozvanu RSK, "ubila više od 1000 i protjerala oko 500.000 Srba", kako prenosi Radikalna stranka, a navodi novinska agencija Beta.

"Zločinac i neofašist"

Šešelj je u Strasbourgu rekao kako je osnivač Franjo Tuđman "zločinac i neofašist" koji je "odgovoran za najveće etničko čišćenje u Europi nakon Drugog svjetskog rata" te da je "sramno" što Hrvatska slavi godišnjicu Oluje kao državni blagdan. 

"Nije nam namjera polemizirati s dotičnim zastupnikom, no kao zastupnicima u Hrvatskome saboru i zastupnicima u Parlamentarnoj skupštini, ne možemo prihvatiti uvrede i neistine koje su izrečene na plenarnoj sjednici u Strasbourgu. Osuđujemo svaki govor mržnje, posebice temeljen na uvredama i neistinama", kaže se u priopćenju izaslanstva Hrvatskog sabora u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe.

Voditeljica Izaslanstva Hrvatskoga sabora u PSVE, Sanja Putica, zatražila je odmah nakon incidenta sastanak kod predsjednice PSVE Liliane Maury Pasquier te apelirala da se ovakva razina komunikacije, iznošenja neistina i uvreda zaustavi u Parlamentarnoj skupštini, a poglavito jer se radi o državi koja predsjeda Odborom ministara Vijeća Europe.

Putica je ujedno zahvalila Pasquier na zalaganju za unaprjeđenje davno prihvaćenih demokratskih uzusa i parlamentarne rasprave kakvu cijela Europa baštini.

Predsjednica Pasquier kazala je kako je nastup zastupnika iz Srbije bio neprihvatljiv i nije u skladu s poslovnikom PSVE te kako će to prenijeti i voditeljici izaslanstva Srbije u PSVE, navodi se u priopćenju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara