Šibenska katolička aktivistica: "Pobačaj treba zabraniti i silovanim djevojčicama"

Šibenska katolička aktivistica: "Pobačaj treba zabraniti i silovanim djevojčicama"

Foto: Hina

"CRNI ponedjeljak" jučer je u Poljskoj okupio desetke tisuća žena koje su prosvjedovale u namjeri da se zaustavi rigorozni zakon koji predviđa zatvor za žene koje naprave pobačaj. Poljska već ima jedan od najrigoroznijih zakona, pobačaj je tamo dozvoljen samo u posebnim situacijama, a nova zakonska inicijativa svaki oblik pobačaja tretirala bi kao kazneno djelo radi kojeg bi i žena i liječnik mogli i do pet godina provesti u zatvoru.

Iako nema tako rigorozan zakon kao Poljska, pobačaj je u Hrvatskoj posljednjih mjeseci sve češća tema. "Hod za život" kontroverzne Željke Markić u svibnju je u Zagrebu okupio nekoliko tisuća ljudi što sugerira kako u Hrvatskoj postoji znatan broj onih koji bi zabranili pobačaj.

Jedna od takvih je Vanja Gulam, koordinatorica molitvene inicijative "40 dana za život" u Šibensko- kninskoj županiji.

"Izbor se treba napraviti prije seksa"

Ta katolička aktivistica protiv abortusa izjavila je jutros za ŠibenikIN kako bi se 'ne ubij' iz pete božje zapovijedi u hrvatskom zakonu trebalo odnositi i na pobačaj.

"Izbor se treba napraviti prije nego se legne, a ne nakon toga. Život je temeljno ljudsko pravo i svi imamo pravo na njega. Ako je ubojstvo djeteta kažnjivo, ne vidim zašto ne bi bilo kažnjivo i namjerno prekidanje trudnoće. Po čemu se razlikuje dijete od tri godine od onog od tri tjedna", pita Gulam čija molitvena skupina od kraja rujna svakodnevno u Šibeniku moli protiv abortusa.

Komentirajući kontroverznu poljsku zakonsku inicijativu da se kažnjavaju čak i žene koje bi pobačaj doživjele spontano, Gulam kaže da nije za to jer smatra da je spontani pobačaj božja odluka.

"Odluka je Boga da oduzme plod unutar utrobe i u tom dijelu nisam za kriminalizaciju, ali podržavam poljski prijedlog da se silovanim ženama i djevojčicama pobačaj zabrani. Svakako sam za život, pa čak i ako se radi o maloljetnim curama. Sigurno postoje ustanove koje će majci i djetetu pružiti skrb", odlučna je Vanja Gulam.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara