Šijitski vjerski vođa u posjetu svetome gradu Najafu

IRAČKI šijitski vjerski vođa Mohamed Baqr al-Hakim, koji se u subotu nakon 23 godine izgnanstva vratio u zemlju, posjetio je u ponedjeljak sveti šijitski grad Najaf u sklopu turneje po zemlji.

Čelnika Vrhovnog vijeća islamske revolucije ajatolaha Al-Haqima dočekalo je i pozdravilo nekoliko stotina tisuća stanovika grada i njegovih simpatizera. To je Al-Haqimov prvi posjet gradu u posljednja tri desetljeća.

Utjecajni 66-godišnji vjerski vođa počeo je svoju turneju po zemlji u južnome gradu Basri. Posjetio je i Nasiriyu, gdje je ponovno istaknuo kako bi zemlju trebali voditi Iračani.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U govoru što ga je održao, zauzeo se za "moderan Irak utemeljen na načelima islama". Pozvao je irački narod da odbaci "svaku nametnutu vlast" te da ne vjeruje američkoj vojsci.

Ajatolahov povratak u Irak pozorno prate Sjedinjene Države. Neki američki krugovi smatraju ga iranskim oruđem i fundamentalistom koji bi mogao ugroziti američke napore čija je svrha osnovati vladu koja bi predstavljala etnički i vjerski "mozaik" Iraka.


Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara