Silovanog mladića posjetio Hollande, Le Pen daje podršku policajcima

Silovanog mladića posjetio Hollande, Le Pen daje podršku policajcima

Foto, Video: YouTube, Ruptly TV, AJ+

PARIZOM se šire neredi nakon optužbi mladića Thea da su ga četiri policajca pretukla i silovala. Neredi su započeli kao prosvjedi u njegovoj četvrti, u znak potpore njemu, ali su ubrzo prerasli u nasilje te je već prvog dana prosvjeda zapaljeno preko 20 automobila.

Policija je uhitila 17 osoba u neredima do kojih je došlo u nekoliko dijelova predgrađa Pariza. U istim predgrađima su se odvijali i veliki prosvjedi 2005. godine koji su se tada proširili cijelom zemljom.

Silovan policijskom palicom

Mladić u dobi od 22 godine je ispričao kako su ga četiri policajca pretukla i silovala. Po njegovoj priči, kada je izašao na ulicu, našao se opkoljen policajcima koji su ga htjeli identificirati. Ubrzo su ga opkolili i počeli tući, a jedan od njih mu je skinuo hlače i silovao ga policijskom palicom.

Theo je rekao kako je pao na trbuh od bolova te kako su ga potom policajci pošpricali suzavcem i tukli ga po glavi. Uspravili su ga i odveli u policijski auto u kojemu su ga, kako tvrdi, tukli po genitalijama, pljuvali i vrijeđali na rasnoj osnovi.

Rekao je kako se u policijskoj postaji u koju su ga dovezli našao jedan razuman policajac koji ga je poslao u bolnicu, gdje je hitno operiran zbog teških analnih ozljeda. Zadržan je u bolnici i proglašen nesposobnim za rad u sljedećih 60 dana.

Odvjetnik policajca koji je optužen za silovajne tvrdi kako je do ozljede došlo slučajno, te kako je Theu uslijed privođenja vjerojatno pala trenirka i kako je slučajno sjeo na palicu.

Posjetio ga predsjednik Hollande

Danas ga je u bolnici posjetio francuski predsjednik Francois Hollande, koji se kod njega zadržao pola sata. SHollandeom, u Theovu bolničku sobu došao i je i velik broj medija pa je Theo iskoristio priliku da pozove sve koji rade nerede da se smire i da se samo mole za njega.

Theov poziv nije poslušan, te je došlo do nereda u Parizu i petu noć za redom. Neredi su se od petka navečer do srijede proširili na nekoliko predgrađa koja okružuju Aulnay-sous-Bois te su oštećene brojne škole, vrtići i automobili.

Policija kaže kako se radi o jako nasilnim, ali izoliranim neredima

Theovo navodno silovanje je potaknulo nepovjerenje u policiju u migrantskim četvrtima, dok policajci govore kako ih u tim četvrtima često napadaju bande i dileri drogom.

Velik broj mladića koji su upleteni u terorističke napade u Francuskoj i Belgiji u zadnje tri godine su povezano upravo s tim predgrađima koja su sinonim za četvrti na rubu glavnog grada, koje su uglavnom naseljene nezaposlenim imigrantima.

Marine Le Pen na strani policajaca

Mladić u dobi od 18 godina je za CBS izjavio kako upravo isključenje iz društva stvara teroriste:

"Ako pogledate situaciju kod ljudi, razumjet ćete zašto su odlučili postati teroristi ili kako već to želite nazvati. Isključenost iz društva stvara teroriste po mojem mišljenju," rekao je Julien Villain, stanovnik predgrađa.

Za vrijeme nereda 2005. godine u kojima je spaljeno preko 10,000 automobila i 300 zgrada, Franocis Sarkozy je morao proglasiti stanje nužde u cijeloj državi.

Do nereda dolazi u jeku predsjedničke kampanje u kojoj Marine Le Pen brani policijske snage. Rekla je kako je njezino osnovno načelo da brani policiju sve dok se ne ztvrdi kako je počinjen neki zločin.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara