Simonić: Što prije donijeti zakon o visokom obazovanju

POPotpredsjednik hrvatske Vlade Ante Simonić izjavio je da treba što skorije donijeti novi zakon o znanstvenoistraživačkoj djelatnosti i visokom obrazovanju kako bismo uhvatili korak s Europom, a nakon toga ga dograđivati.

Na današnjoj skupštini Zajednice visokih škola i veleučilišta Hrvatske u Zagrebu o temi - mogućnosti i prepreke razvoju stručnih studija u Hrvatskoj, Simonić je rekao kako želi da taj zakonski prijedlog bude što bolji i da što prije uđe u Hrvatski sabor na prvo čitanje. Dodao je da će zato i osobno poduprijeti ministra znanosti i tehnologije.

Podsjetivši da javna rasprava o predloženim zakonskim rješenjima ne može trajati unedogled, Simonić je ustvrdio kako ne postoje konačna zakonska rješenja jer se promjene u svim područjima izuzetno brze što se, rekao je, posebice odnosi na sustave znanosti i visokog obrazovanja.

Predsjednik Zajednice visokih škola i veleučilišta u Hrvatskoj Mladen Havelka istaknuo je pak kako je za tu zajednicu preduvjet opstanka i razvoja binarni sustav visokog obrazovanja, odnosno institucionalno odvojeni sustavi sveučilišnih i veleučilišnih studija.

Ali, ustvrdio je, svi argumenti predstavnika hrvatskih visokih škola i veleučilišta nisu uspjeli uvjeriti predlagača zakona da u Hrvatskoj ipak postoji mogućnost za razvoj binarnoga sustava

koji jedini jamči jednakost i različitost sveučilišnih i veleučilišnih studija.

Binarni sustav, smatra Havelka, moguć je jedino ako ga podrži politika pa zato i apelira na političku volju. Ipak, ocijenio je, takve političke volje u Hrvatskoj posljednjih godina nije bilo kada je riječ o veleučilištima i visokim školama, a iskazana je u slučaju sveučilišta.

Ministar znanosti i tehnologije Gvozden Flego ustvrdio je pak da sadašnje mogućnosti nalažu kao jedno rješenje mješoviti sustav u kojemu se visokoškolski stručni studiji provode na veleučilištima i sveučilištima, dok za binarni sustav sada ne postoje mogućnosti.

Flego je izrazio spremnost za supstancijalnu raspravu o sustavu veleučilišta i visokih škola koje smatra značajnim i najdinamičnijim dijelom visokoškolskoga sustava, ali, kako je rekao, bez emotivne retorike.

Najavivši da će zakonski prijedlog ovaj tjedan u predproceduru, ministar Flego pozvao je rektore i dekane hrvatskih veleučilišta i visokih škola da što prije podnesu primjedbe u pisanom obliku kako bi se o njima moglo raspravljati kada zakon uđe u Sabor u prvo čitanje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara