Šimonović: Izručenje Vasiljkovića je dokaz da možemo objektivno i nepristrano donositi odluke

Šimonović: Izručenje Vasiljkovića je dokaz da možemo objektivno i nepristrano donositi odluke

Tekst: I.Ka.
Foto: Milivoj Keber/Cropix

DRAGAN VASILJKOVIĆ bit će izručen RH, odlučio je Vrhovni sud u Australiji. Ministar pravosuđa, Ivan Šimonović, na današnjoj konferenciji za novinare kazao da je ova odluka "kompliment hrvatskom pravosuđu da može objektivno i nepristrano donositi odluke". Prema Šimonovićevim riječima brza odluka koja je donesena dokaz je da je sudsko vijeće smatralo kako je ovdje riječ o jasnom slučaju. "Odluku sada mora potvrditi australski ministar unutarnjih poslova, na što se Vasiljković može žaliti, ali ta žalba neće imati 'težinu' kao u ranijim slučajevima, jer se o istoj stvari ne može dva puta odlučivati. Izručenje je sve izglednije", kazao je ministar Šimonović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, Vasiljković je uhićen 20. siječnja 2006. u Sidneyju kao australski državljanin Daniel Snedden, i to na temelju međunarodne tjeralice koju je za njim raspisala Hrvatska. Županijsko državno odvjetništvo u Šibeniku Vasiljkovića tereti da je kao zapovjednik postrojbe za posebne namjene u sastavu paravojnih srpskih postrojba, odnosno kao zapovjednik nastavnog centra za obuku pripadnika specijalnih postrojbi Alfa, postupao protivno odredbama Ženevske konvencije.

Osumnjičen je da je u lipnju i srpnju 1991. u zatvoru na kninskoj tvrđavi te u veljači 1993. u Bruškoj kod Benkovca mučio, zlostavljao i ubijao zarobljene pripadnike hrvatske vojske i policije. Tereti ga se i da je kao zapovjednik postrojbi za posebne namjene u srpnju 1991. u Glini, u dogovoru sa zapovjednikom tenkovske postrojbe JNA, izradio plan napada i zauzimanja glinske policijske postaje, prigradskog naselja Jukinca te sela Gornjeg i Donjeg Viduševca. Naravno, Kapetan Dragan negira sve optužbe.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara