Šimonović razgovarao s Prosperom o ICTY-u, s McCainom o NATO-u

ZAMJENIK hrvatskog ministra vanjskih poslova Ivan Šimonović razgovarao je u četvrtak u Washingtonu s američkim veleposlanikom za ratne zločine Pierreom-Richardom Prosperom o suradnji Hrvatske s Haškim sudom, a sa senatorom Johnom McCainom o približavanju Hrvatske NATO-u.

Nakon susreta s Prosperom, s kojim se sastao na vlastiti zahtjev, Šimonović je rekao za Hinu da je najvažnija poruka razgovora da "Sjedinjene Države žele Hrvatsku u Europskoj uniji i NATO-u što prije, jer to jača stabilnost regije".

"Razgovarali smo kako da suradnja s Haškim sudom ne predstavlja problem za ostvarivanje ambicija Hrvatske prema EU i NATO-u budući je to i američki interes", kazao je Šimonović, ne ulazeći u pojedinosti.

Šimonović je istaknuo da "Hrvatska i SAD vide važnim da primjedbe na suradnju ne budu zapreka ostvarenju ulaska Hrvatske u EU i NATO što je u interesu obje zemlje".

On je kazao kako s Prosperom nije razgovarao o pojedinostima problema Hrvatske u suradnji s Den Haagom, kao što je pitanje generala Ante Gotovine, o kojima je Prosper razgovarao u Zagrebu tijekom nedavnog posjeta, nego o "općoj slici suradnje".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Šimonović je rekao kako je razgovor bio bez opterećenja i da s Prosperove strane nije bilo nikakvih prijetnji ili "zveckanja sankcijama".

Šimonović je u Washingtonu u četvrtak i petak zajedno s predstavnicima Albanije i Makedonije kako bi u susretima s američkim dužnosnicima razmotrio napredak Hrvatske, Albanije i Makedonije prema članstvu u NATO-u.

Šimonović se u četvrtak zajedno s albanskim i makedonskim ministrom vanjskih poslova Luanom Hajdaragom i Ilinkom Mitrevom sastao s Johnom McCainom, utjecajnim republikanskim senatorom iz Arizone, koji je odigrao značajnu osobnu ulogu u posljednjem proširenju NATO-a.

McCain je poručio kako se "širenje NATO-a neće zaustaviti nakon što je primljeno sedam od deset država Vilniuske skupine" i da će "osobno zagovarati nastavak širenja Saveza", rekao je Šimonović nakon razgovora.

To je važno za tri zemlje Vilniuske skupine, Hrvatsku, Albaniju i Makedoniju, koje su ostale izvan NATO-a. One su zajedno sa Sjedinjenim Državama uspostavile Američko-Jadransku povelju koja predviđa njihovo partnerstvo i suradnju na putu uključenja tri zemlje u Sjevernoatlantski savez.

Šimonović te albanski i makedonski ministar vanjskih poslova će u petak u State Departmentu s domaćinom, zamjenikom američkog državnog tajnika Richardom Armitageom na prvom ministarskom sastanku Partnerskog vijeća u okviru Američko-jadranske povelje izvršiti inventuru do sada učinjenog u pripremama tri zemlje za NATO.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara