Sindikat o stavljanju na raspolaganje službenika i namještenika u MORH-u

SINDIKAT državnih službenika i namještenika zatražio je danas od ministrice obrane Željke Antunović da se službenike i namještenike u MORHu i Oružanim snagama koji su stavljeni na raspolaganje izvijesti koja su im prava i mogućnosti, te na koji iznos otpremnina mogu računati.

Sindikat u pismu pita ministricu obrane postoje li osobe zadužene za razgovor sa službenicima i namještenicima koji se stavljaju na raspolaganje, te imaju li one zadaću objasniti im visinu otpremnine i druga prava (korištenje godišnjeg odmora i sl.) koja proistječu iz statusa državnog službenika i namještenika.

Sindikat traži popis vijeća mjerodavnih za preispitivanje i utvrđivanje prijedloga za stavljanje službenika i namještenika na raspolaganje, kako bi se sindikalni predstavnici uključili u njihov rad.

Sindikalci pritom tvrde da su zapovjednici u Oružanim snagama počeli s premještanjem ljudi bez rješenja.

Sindikat podsjeća na pravo branitelja na dionice, koje im je zajamčeno Zakonom o pravima branitelja iz Domovinskog rata, te pita vodi li Vlada računa o tome, pogotovo jer će brojni branitelji ostati bez posla.

Što će MORH učiniti kako bi se spriječilo nejednako postupanje prema službenicima i namještenicima koji su bili dragovoljci ili su mobilizirani u ratne postrojbe HV-a?

Njima se, naime, ne priznaje pravo na uvećanje otpremnina od 525 kuna za svaki puni mjesec sudjelovanja u Domovinskom ratu, što je priznato samo djelatnim vojnim osobama, ističe se u priopćenju.

Također postoji problem službenika i namještenika u stanovima MORH-a koji su im dani na korištenje, a nalaze se u kategoriji neperspektivnih ili su na raspolaganju.

Neriješen je i status (radni staž i druga prava) za mobilizirane u razdoblju od 30. lipnja 1996. do 1999. godine, upozorava sindikat.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara