Sindikat policije traži od vlade da djelatnicima MUP-a plati prekovremeni rad

SINDIKAT policije Hrvatske (SPH) ocijenio je danas "ciničnim i licemjernim" što Vlada pod pritiskom javnog mnijenja i Katoličke crkve traži strogu kontrolu rada nedjeljom i plaćanja prekovremenog rada u trgovinama i ugostiteljstvu, dok istovremeno djelatnicima MUPa odbija platiti prekovremene sate odrađene u protekle tri godine.

Službenici i namještenici u MUP-u odradili su u protekle tri godine preko pet milijuna prekovremenih sati, za što nisu dobili nikakvu naknadu niti slobodne dane propisane Kolektivnim ugovorom, upozorio je na konferenciji za novinare predsjednik SPH-a Dubravko Jagić.

Zbog neplaćanja prekovremenih sati sindikat je podnio preko 5.000 tužbi, a dug Vlade prema zaposlenicima u MUP-u procjenjuje na oko 300 milijuna kuna.

Za dio tih tužbi već su odavno donesene pravomoćne sudske presude, ali ih Vlada odbija isplatiti, tvrdi Jagić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U otvorenom pismu koje je SPH danas uputio premijeru Ivici Račanu upozorava se kako je licemjerno da Vlada daje nalog Državnom inspektoratu i poziva na kažnjavanje onih koji krše zakon, dok istovremeno ministar unutarnjih poslova krši zakon nepoštivanjem pravomoćnih sudskih presuda.

SPH ističe da podržavaju inicijativu za poštivanjem odredbi Kolektivnog ugovora u ugostiteljstvu i trgovini, ali drže kako djelatnike MUP-a, koji obavljaju zahtjevne i po život opasne poslove, također treba pravedno platiti u skladu s postojećim zakonima i Kolektivnim ugovorom.

I SPH će posegnuti za svim zakonskim sredstvima za zaštitu svojih članova, posebice onih koji su otpušteni kao višak, a zatražit će i potporu svih institucija koje štite prava radnika, pa i Crkve.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara