Sindikat: Više nitko ne želi biti uhljeb za 3800 kuna

Sindikat: Više nitko ne želi biti uhljeb za 3800 kuna
Foto:123rf, Hina, Index

ZAPOŠLJAVANJE u državnoj službi sve je manje atraktivno, posebice kad je riječ o slabo plaćenim poslovima srednje stručne spreme, upozorio je u priopćenju Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika Hrvatske.

Sindikat izdvaja dva primjera koja saznaje s terena:

- Općinski sud u Čakovcu raspisao je natječaj za radno mjesto administrativni referent - sudski zapisničar, uz plaću od oko 3800 kuna za osobu s 10 godina staža, radi zamjene službenice za vrijeme korištenja rodiljnog i roditeljskog dopusta.

Međutim, iako su se prijavila dva kandidata, na dan kada je određeno testiranje radi provjere znanja, nije se pojavila nijedna osoba, navodi sindikat u priopćenju.

Informatičar za 3800 kn?

Neslavno je prošao i natječaj za radno mjesto informatičara na istome sudu prije nekoliko mjeseci, za sličnu plaću, ali na neodređeno vrijeme. Na natječaj se prijavilo više osoba, dok su se na testiranju pojavile dvije osobe, nakon čega je odabrani kandidat odustao saznavši kolika bi mu bila plaća.

"Takvi primjeri pokazuju da i posao u državnoj službi u uvjetima premalih plaća gubi na atraktivnosti koju je imao u vrijeme krize. Sigurna plaća i materijalna prava zagarantirana kolektivnim ugovorima očito više nisu dovoljan mamac za rad u državnoj službi, a i zašto bi netko nosio etiketu 'uhljeba' za plaću od koje se jedva preživljava", ističe sindikat.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara