Sindikati i dalje gledaju samo svoje guzice: "Ne odustajemo od zahtjeva za povećanjem plaća"

Sindikati i dalje gledaju samo svoje guzice: "Ne odustajemo od zahtjeva za povećanjem plaća"

Foto: FAH

SINDIKATI državnih i javnih službi ne odustaju od zahtjeva za povećanjem plaća za šest posto, temeljem sporazuma o rastu osnovice za plaće u slučaju rasta BDP-a u dva kvartala za dva i više posto te očekuju da će o tome s Vladom početi pregovarati na sastanku zakazanom za 21. ožujka, izjavio je predsjednik Sindikata državnih službenika i namještenika Hrvatske Boris Pleša.

Podsjetimo, potkraj prošle godine zbog rasta BDP-a u trećem tromjesečju 2015., za zaposlene u javnim državnim službama trebao je osigurati rast osnovice plaće za 6 posto od početka iduće godine.

Čelnici sindikata javnih i državnih službi potpisali su, naime, tijekom 2011. i 2012. godine s predstavnicima Vlade izmjene sporazuma o osnovici za plaće u javnim i državnim službama, po kojima im osnovica treba rasti 6 posto nakon što BDP raste 2 i više posto na međugodišnjoj razini u dva uzastopna tromjesečja.

Kako je BDP u drugom i trećem kvartalu rastao 1,2 posto i 2,8 posto, njegov prosječan rast u zadnja dva kvartala iznosi točno 2 posto. Stoga se, po odredbama sporazuma, osnovica koja trenutno iznosi 5108 kuna bruto treba povećati na 5415 kuna bruto.

Iako 1,8 milijardi kuna, potrebnih za povećanje plaća u državnim i javnim službama, nije planirano u ovogodišnjem proračunu, mi od tih šest posto ne odustajemo jer je to naše pravo zajamčeno sporazumom, rekao je Pleša novinarima u pauzi sjednice Gospodarsko-socijalnog vijeća.

Podsjetio i na pregovore o novom Kolektivnom ugovoru

Na sastanku s predstavnicima Vlade vidjet ćemo na koji način i za koje razdoblje će se to dogovarati, za nas su sve opcije otvorene, poručio je Pleša.

Također je podsjetio da bi do svibnja trebali početi pregovori o novom Kolektivnom ugovoru (KU) za državne službenika, a njime su utvrđeni i dodaci od 4, 8 i 10 posto za službenike s 20 i više godina staža, koji se od Nove godine isplaćuju budući da je prestao vrijediti Zakon o uskrati.

Po procjeni sindikata, radi se o 50 do 60 milijuna kuna na godišnjoj razini. "Ni ta sredstva nisu planirana u proračunu, no mi inzistiramo da se ti dodaci nastave isplaćivati temeljem prošlogodišnje odluke Ustavnog suda da se moraju isplaćivati ako se sa sindikatima drugačije ne dogovori", rekao je Pleša.

Tražimo da se državne službe u tome izjednače s javnim službama, koje su ukidanje tog dodataka kompenzirale s drugim dodacima, kao npr. u zdravstvu, istaknuo je Pleša.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara