Sindikati na rubu pobjede? U ponoć će se obratiti javnosti

Sindikati na rubu pobjede? U ponoć će se obratiti javnosti
Foto: FaH

DANAS je posljednji dan prikupljanja potpisa za referendum o dobi za odlazak u mirovinu sa 65 godina i o smanjenju penalizacije prijevremenih mirovina, koju su pokrenuli sindikati okupljeni u inicijativi 67 je previše.

Organizatori prikupljanja potpisa u ponoć će se obratiti javnosti

Potpisi su se skupljali i danas, a u ponoć će se organizatori - Nezavisni hrvatski sindikati, Savez samostalnih sindikata Hrvatske i Matica hrvatskih sindikata - službeno obratiti javnosti te se očekuje da će objaviti je li prikupljeno potrebnih 373.568 potpisa. Prema neslužbenim informacijama, skupili su više od 400 tisuća potpisa.

"Zahvaljujemo vladi koja se trudila sputavati građane"

"Imamo još 4 i pol sata do cilja, 15 dana teških uvjeta, kiše, bure, vjetra. Zahvaljujemo volonterima, građanima, vladi RH koja se trudila sputavati građane. Sav taj njihov napor je dao poticaj nama i građanima", kazao je za RTL Mladen Novosel, čelnik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske.

U devet dana prikupljeno 247.835 potpisa

Podsjetimo, organizatori su ove srijede objavili kako su u devet dana, prema obrađenim podacima, prikupili 247.835 potpisa.

Sindikati i nevladine udruge tijekom ova dva tjedna kritizirali su vladu da sudjeluje u protureferendumskoj kampanji, a udruga Gong je pozivajući se na televizijski spot o mirovinskoj reformi prozvala vladu da se izravno uključila u kampanju protiv sindikalne inicijative 67 je previše, pozivajući je da javnosti pokaže troškove svoje protukampanje.

No iz Državnog izbornog povjerenstva im je odgovoreno kako "nijedan zakon ne propisuje da DIP nadzire financiranje protureferendumskih aktivnosti". 

Plenković naljutio sindikate i aktiviste

Uz to, aktiviste je naljutilo i jučerašnje obraćanje premijera Andreja Plenkovića volonterima štanda postavljenog na zagrebačkom Britancu. Plenković je između ostalog volontere priupitao zašto potpise nisu prikupljali pet godina ranije.

Ribić odgovorio Plenkoviću

Premijeru je odgovor večeras na televiziji N1 dao Vilim Ribić, predsjednik Matice hrvatskih sindikata.

"U to vrijeme na vlasti je bio SDP, a ministar rada i mirovinskog sustava bio je Mirando Mrsić. O radu Miranda Mrsića mislim sve najgore. I o vladi SDP-a mislim sve najgore. Nismo tada prikupljali potpise jer smo tada imali problem Zakona o radu, a kako je odlazak u mirovinu sa 67 trebao stupiti na snagu 2030. godine, mislili smo da imamo vremena. Ova nas je vlada zaoštravanjem uvjeta potaknula da sada krenemo u tu borbu. Tada smo se bavili Zakonom o radu", rekao je Ribić koji vjeruje kako će akcija uspjeti.

"Zadnji dani bili su prava eksplozija interesa"

"Mislim da se bližimo dovoljnom broju potpisa, ali ne želim ništa unaprijed potvrditi jer ne želim ureći situaciju. Zadnji dani bili su prava eksplozija interesa. Bila je velika gužva na štandovima", rekao je Ribić za N1.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara