Sindikati neće sudjelovati na idućoj sjednici GSV-a

SINDIKALNE središnjice poručile su danas da neće sudjelovati na sjednici Gospodarsko-socijalnog vijeća (GSV), sazvanoj za 2. studenoga, jer još nisu dobili materijale za sjednicu, prije svega nacrt prijedloga državnog proračuna i prijedlog porezne reforme.

U pismu potpredsjednici Vlade i predsjednici GSV-a Jadranki Kosor sindikalne središnjice ističu da se ne mogu kvalitetno pripremiti za sjednicu GSV-a na kojoj se treba raspravljati o tako važnim temama kao što su novi državni proračun i porezna reforma.

Iako je ministar financija Ivan Šuker obećao da će socijalni partneri biti uključeni u proces kreiranja nacrta državnog proračuna i porezne reforme, te da će se održati sastanak s predstavnicima sindikalnih središnjica na tu temu i prije sjednice GSV-a, to nije učinjeno iako se o tim bitnim pitanjima već održavaju seminari diljem Hrvatske, naglašava se u pismu.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sindikalci stoga predlažu odgodu sjednice GSV-a i njezino sazivanje najmanje osam dana nakon primitka materijala za teme o kojima će se raspravljati, kao i da se ta sjednica zbog opsežnosti i važnosti dnevnoga reda održi u dva dijela.

"Nadamo se da ćete razumjeti da više ne želimo participirati u radu GSV-a, niti u bilo kojem drugom obliku socijalnog partnerstva kao formalni promatrači, bez mogućnosti utjecaja na sadržaj stvari o kojima smo pozvani raspravljati i sugerirati rješenja".

Sindikati podsjećaju kako su nudili Vladi stalnu suradnju i partnerstvo u stvaranju i kreiranju pojedinih akata i projekata, no za to očito ne postoji dovoljna razina povjerenja ili spremnosti.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara