Sindikati traže ispriku ministra Fuchsa i ostavke u ministarstvu zbog e-matice

Tekst: I. Ć.
Foto: Vlado Kos (Cropix)

REDAKCIJA Indexa danas je dobila nekoliko pisama u kojima se žestoko kritizira rad ministra obrazovanja Radovana Fuchsa te posebice situacija oko "e-matice", kao i pokušaj da se neviđena blamaža svali na leđa nastavnika. Dio pisama, koja nisu uvredljiva, objavljivat ćemo danas tijekom dana na Indexu. Imena nećemo objavljivati, no podaci o nastavnicima poznati su redakciji.  

Ministre, mislite li da ne znamo računati do 30!?

"Sramotno je na ovakav način ponižavati profesore i javnost! Zar ministar smatra da su svi ljudi toliko glupi i da ne znaju računati, odnosno zbrajati i brojiti do 30? Posljednji dan škole je bio petak, 18. lipnja. Svaki učenik može odgovarati do zadnjeg dana škole. Prema tome sjednice su mogle biti održane tek nakon završetka i posljednjeg sata.

Ministar je naveo da je u srijedu zamoljeno da ostali ne rade na matici, osim učitelja osmih razreda. Zar on ne zna da je radni dan bio i ponedjeljak? Učitelji su radili i u ponedjeljak, a podaci koji se smiju unositi u maticu tek nakon sjednica nisu mogli biti unijeti u maticu u četvrtom ili petom mjesecu. Mislim da ministar uopće ne zna niti u osnovi kako funkcionira sustav obrazovanja u osnovnim školama. Ti lijeni profesori koji su radili i u utorak, kada je bio blagdan, i u srijedu htjeli su samo na vrijeme napraviti svjedodžbe kako bi ih u četvrtak podijelili jer je u ponedjeljak započeo upis u srednje škole. Znači, ponavljam gospodine ministre, u četvrtak su trebale biti podijeljene svjedodžbe. Ako ste vi planirali drugačije, trebali ste obavijestiti roditelje učenika osmih razreda da ne smiju za blagdan, petak, 25. 6. 2010. nigdje putovati jer će možda biti podjela svjedodžbi.

Ministar, naime, kaže kako su lijeni profesori spajali vikend, pa dragi ministre u petak je bio državni blagdan "Dan državnosti hrvatske države", iako su mnogi lijeni profesori i taj dan bili u školi i radili. Osim toga mnogi lijeni profesori su i probdjeli noć srijeda na četvrtak jer matica niti tada nije funkcionirala. Zaista je uvredljivo davati ovakve izjave kakve Vi dajete kao da cijela nacija ne zna računati do trideset. I uz ovakve lijene profesore većina velikih i malih zna računati do trideset. Ali oprostit ćemo Vam jer ovakve izjave više govore o Vama, nego o nama", stoji u mailu koji je primila redakcija Indexa.  

Koliko je King-ict zaradio na ovom programu i nadogradnji tog istog programa

Kritike na račun blamaže Ministarstva ne dolaze samo od nastavnika već i od administratora imenika koje posebno frustrira rad na svjedodžbama.

"Administrator sam imenika u jednoj osnovnoj školi od samog početka uvođenja e-matice. Prve godine je bilo strašno uvoditi sve učenike, jer je trebalo uvesti sve podatke o učenicima, a mi još nismo imali brzi Internet. Tada, kad smo mi administratori imenika /recimo ja sam računovođa, druge kolege su tajnici ili ponegdje knjižničari ili pedagozi/, molili da nam se produže rokovi nitko nije ni slova o tome napisao.

Lani su se svjedodžbe isto printale u jednom danu za osmaše i u sljedeća dva do tri dana ostale, NIKAKVIH problema nije bilo, sav posao se mogao odraditi nabrzinu i serveri nisu padali. Nije istina da su svi lijeni, ja znam da je razrednik našeg osmog razreda do u dva ujutro upisivao ocjene za svoj razred. Pitajte ih koliko je King-ict zaradio na ovom programu i na nadogradnji tog istog programa. Koliko problema rade s rokovima, a oni svoje rokove u ministarstvu nikada nisu ispoštovali. To je sramota za ZEMLJU ZNANJA, žele uvesti informatizaciju, a u prosjeku imaju 60 posto nastavnika preko 60 godina, koji se niti znaju niti /većina/ žele informatički opismenjavati. I onda sve padne na pleća nas administratora imenika koji šute i rade.

Jer drugo im ne preostaje. U niti jednoj školi za koju ja znam ne postoji čovjek koji se isključivo bavi unosom podataka u e-maticu, nego pored svog redovnog posla moramo raditi i to, a NIKADA niti jedne kune za to nismo dobili. Sramota.

I nije istina da je jutros puno bolje, meni je trebalo pola sata /a imam inače super brzi Internet/ samo da otvorim sedmi razred. Ministar bi trebao sve to sam unoositi, a ne izmišljati toplu vodu a da ni ruke nije pokvasio", stoji u mailu koji smo primili danas tijekom dana.

Ulaz u Alcatraz e-matice

Povodom sporne izjave ministra Fuchsa o lijenim nastavnicima oglasio se i Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama Hrvatske koji od ministra traži javnu ispriku svim nastavnicima.

Ministar je svojom izjavom uvrijedio sve nastavnike, koji pritisnuti zadanim rokovima ministarstva i ravnatelja, revno žele ispuniti svoje obveze. Čak se ide do te mjere, da se optužuju nastavnici, koji su i tijekom praznika i nedjelje željeli upasti u Alcatraz zvan e-matica.

Ne mogu se ministar, jednako kao ni voditelji sustava e-matice, opravdavati kako ih je iznenadio kraj školske godine, kao što snijeg često u prosincu iznenadi zimsku službu.

Tražimo da ravnatelj Uprave za informatiku i tehnologije podnese ostavku, jer tu Upravu držimo najodgovornijom za katastrofalno funkcioniranje e-matice. Ukoliko to sam ne učini, tražimo od ministra njegovo razrješenje.

Ukoliko izostane isprika, kao i smjene u ministarstvu, Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama Hrvatske provest će konzultacije u svom članstvu o mogućim sindikalnim aktivnostima u rujnu na početku školske godine", stoji na kraju prioćenja Nezavisnog sindikata.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara