Sirovi krkanluk u saboru

Sirovi krkanluk u saboru
Foto: Index/Sabor

MEHANA. Ćumez. Birtija, ona zadnja s prljavim podom i metalnim šankom koji je bolje dane vidio negdje prije pola stoljeća. Da ono što se jučer dogodilo u saboru nazovemo čobanlukom, to bi bila uvreda za čobane.

>> Prekinuta sjednica sabora: Prijetilo se oružjem, Culej pustio Tuđmanov govor

>> Cirkus u saboru: HDZ-ovac Bulju vikao "čobane", zastupnici psuju

Ono što se tamo događa, taj način pristupa, razgovora, odnosa i ponašanja, podsjeća na kakvu krkansku zabavu gdje se u nekoj mehani sakupilo sve najgore s brda i doline, gdje se komadi janjetine kusaju iz ruke, gdje se natače jeftinim vinom i gdje u nekom trenutku počne pijana, smrdljiva politička rasprava, dok jedan ždere, drugi pije, a treći povraća u razdrljenu košulju.

Zvati ovaj saziv sabora ''visokom domom'', a krkane koji u njemu sjede ''uvaženim zastupnicima'' uvreda je i prema zgradi sabora i prema Republici i prema svemu što bi taj sabor trebao predstavljati, a posebno uvreda svima koji su robijali i borili se da bi sabor postojao i predstavljao narodnu volju.

Ono što smo gledali jeftina je parada jeftinih ljudi, bez kulture, bez znanja, bez inteligencije, ljudi koji su znali samo dvije stvari - ugurati se na stranačku listu i loše nositi odijelo u koje su uskočili iz jeftinih traperica, majica s reklamom piva, niskih mokasinki i bijelih čarapa.

Sve gora kvaliteta zastupnika

Saborske rasprave su svaki saziv sve gore, sve pliće, sve manje argumentirane, bez osnova logičkog razmišljanja koje se uči još u srednjoj školi. Bez ikakvih stručnih znanja. Prazno. Kao odjeci pijanaca koji se deru prema litici.

Jučer ta ekipa stoji ispred govornice razdrljenih košulja kao Čvorovići iz ''Balkanskog špijuna'', viče se, prijeti, neki i zovu na oružje, a iza njih akademik Rainer predstavlja tipičan primjer čovjeka koji je napustio posao u kojem je izvrstan (medicina i znanost) kako bi se bavio poslom za koji ne iskazuje nikakve vještine, vođenje saborske sjednice. Definitivno bi na svom radnom mjestu, u bolnici ili labosu, bio tisuću puta korisniji.

Oporba ne postoji, a na vlasti su uvlakači

Oporba ne postoji, a vlast su politički uvlakači. Jer da oporba postoji, onda bi sjedili u saboru, onda bi bili spremni za svaku promjenu dnevnog reda, onda bi imali unaprijed spremljene materijale. Ovako oporbu predstavlja samo nekoliko bukača, koje ćemo podržati ako smo eventualno te večeri popili koju čašu previše, jer za donositi zakonske propise čovjek nešto mora i znati, a ne samo iz klupe pričati loše viceve ili nemušte replike, što naša oporba uglavnom ipak zna. Kada su, sjećate li se, nastupili stručno i argumentirano o ijednom problemu?

S druge strane je HDZ. Oni su bahati, prosti, znaju da su tu, da će tu i ostati i da nema nikoga da ih zamijeni. Mogu si sebi priuštiti ponašanje seoskih krkana, mogu se u saboru ponašati kako bi se ponašali u kakvom jeftinom restoranu, jedući sve sa stola i brišući usta stolnjakom. Mogu se ponašati upravo onako kako se intimno dobro osjećaju. Za njih je partija i otac i majka, pobrinut će se partija za novi mandat, ako ne saborski, a onda negdje savjetnički. HDZ je baš to - interesna organizacija koja ima pipke do svake kafane i čovjeka u svakom selu.

Najgori od svih nas

Ta primitivna, amorfna i nagonski pogonjena masa koju nazivamo saborskim zastupnicima prikaz je najgorih od nas. Bez znanja, a bolesno ambiciozni. Bez uspjeha, a gladni slave. Bez kapaciteta, a željni vlasti. Negativna selekcija na beskonačnu potenciju. Kada se sjetimo saborskih rasprava od prije 20-tak godina, premda su vremena objektivno bila teža, sjećamo se da je vladalo neko temeljno poštovanje i barem suglasnost o stručnim pitanjima. Nerijetko bi o stvarima koje nisu političke naravi pitali onoga tko je stručnjak za to područje, ma koje stranke bio. Kako bi uostalom i trebalo biti. A onda, saziv po saziv, Hrvati su birali sve gore. I kako je Hrvatska ekonomski i na druge načine stagnirala tako su saborski zastupnici stagnirali još i više. Sada, kada pogledate njihov rad, vidite veliku nulu. Kad pogledate njihovo znanje, vidite i još veću nulu, a ego im je jačine rakete nosača za više orbite.

Samo je ego ostao. Zato se deru. Zato prijete. Ništa ne mogu pružiti. Znaju da nigdje drugdje ne bi imali tih lijepih 17-18 tisuća kuna mjesečno. Samo je to bitno. Želja za vlašću, želja za nastavkom života na lak način i želja za krkanlukom na račun poreznih obveznika.

Koalicije koje trenutno vladaju državom nemaju veze s onim za što su građani glasali. Negdje drugdje bismo već odavno imali izbore, ali ovdje nećemo. Zašto bismo ih uopće imali? Krkane iz prljave mehane ste svojom voljom poslali u sabor, dragi građani, pa se nemojte čuditi što su vam sada od sabora napravili prljavu mehanu, jeftinu birtiju na kraju ulice. O vašem trošku.

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije Index.hr portala.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara