sisak: proslavljen međunarodni dan invalida

Prigodnom svečanošću, predstavljanjem programa djelovanja i podjelom stipendija za četvero članova Hrvatska udruga žrtava mina (HUŽM) danas je u Rafinerijskom domu u Sisku proslavila Međunarodni dan invalida.

O radu Udruge govorio je predsjednik Davorin Cetin iz Siska podsjetivši da HUŽM kao samostalna, nestranačka, nevladina dobrotvorna udruga djeluje od listopada 2001.

Po njegovim riječima od početka Domovinskog rata do danas u Hrvatskoj je od mina stradalo 1877 osoba, od kojih 423 smrtno, a teško je ozlijeđeno 1065 i lakše 324. Među minskim žrtvama je i oko 130 djece i mladih. Cetin je naveo da će Udruga lobirati i utjecati na zakonske promjene u korist žrtava mina i za njihova prava, pružati pojedinačnu potporu i pomoć te stvarati jedinstvenu bazu podataka o minskim žrtvama u Hrvatskoj.

U ime članova HUŽM-a Cetin je zahvalio HCR-u koji im je dao poslovne prostorije u HCR-ovu sjedištu u Sisku te im pomogao opremiti prostorije, a pomaže im i plaćati režijske troškove i organizirati rad. Zahvalio je svima koji su pomogli i koji pomažu Udruzi, istaknuvši da žrtve mina trebaju sustavnu društvenu skrb i pomoć od stradanja do integracije u društvo i zapošljavanja. Napomenuo je da je HCR zaposlio četiri žrtve mina na poslovima računalnog unosa, da neki rade u tvrtkama za razminiranja kao supervizori u razminiranju te da HCR i dogodine kani zaposliti četiri minske žrtve.

Na svečanosti su uručene stipendije za četvero žrtava mina, a novac je prikupljen prodajom slikovnice autora Željka Zorice ´Ugroženi svijet´. Stipendije su dobili Matko Jajčinović, 11-godišnje dijete poginulog djelatnika specijalnih postrojba MUP-a iz Siska, Emir Sefić, 16-godišnjak iz Siska, stradao od zaostalog eksplozivnog materijala, čija je majka poginula u srpskom agresorskom granatiranju, Slaven Dravinski, 15-godišnjak iz Zagreba koji je stradao od zaostalog ratnog materijala, i Nikola Petrović iz Skradina, 16-godišnjak, teško stradao od ´zolje´.

Prikazan je i kratki film o projektu radionice za psihosocijalnu potporu žrtvama mina ´Rovinj 2002´.

Ravnatelj HCR-a Oto Jungwirth čestitao je članovima HUŽM-a Međunarodni dan ivalida i Udruzi obećao pomoć u radu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara