Situacija je kritična, nedostaje oko 2.500 liječnika: "Umjesto mladih, moraju raditi umirovljenici"

Situacija je kritična, nedostaje oko 2.500 liječnika: "Umjesto mladih, moraju raditi umirovljenici"

Foto: FAH

HRVATSKOJ trenutno nedostaje 2500 liječnika specijalista, a najgore je u Slavoniji. Nedostatak se također već osjeća u većim gradovima, piše HRT.

Školovanje jednog liječnika specijalista državu košta otprilike dva i pol milijuna kuna, no oni rijetko nakon školovanja ostaju u Hrvatskoj. Za rad u inozemstvu odlučuju se zbog triput većih plaća, ali i boljih uvjeta rada. Da Hrvatskoj nedostaje liječnika odavno je jasno, no za nekoliko godina situacija bi mogla postati kritična. Već sada, zbog nedostatka mlađih liječnika, u nekim sredinama rade liječnici umirovljenici.

Ono što se dosad događalo na otocima i u Slavoniji, danas se događa i u nekim urbanima dijelovima zemlje, gdje se traže umirovljenici koji su spremni raditi na zamjeni.

"Nema ginekologa, nema pedijatara i nema liječnika specijalista medicine rada. To su tri specijalnosti koje su trenutno najdeficitarnije, pogotovo kad se traži za zamjenu", kaže Dragica Jesih, v.d. ravnateljica Doma zdravlja Zagreb -Istok.

Odljev liječnika veći nego ikada

U Sesvetama, koje su poznate po visokom natalitetu, trenutačno je potraga za ginekolozima. U Domu zdravlja u Ninskoj od nekadašnjih pet ostala je samo jedna ginekologinja, a i ona je trenutno na porodiljnom.

"Nije nam se nitko javio na natječaj raspisan na području cijele Hrvatske pa smo onda potražili preko poznanstava drugih naših ginekologa mlađe umirovljenike koji su pristali doći odraditi te zamjene", rekla je Jesih.

Odljev liječnika u inozemstvu danas je veći nego ikada.

"Ne smijemo dopustiti da se poveća odljev liječnika iz Hrvatske jer ćemo doista biti u situaciji da nas za 10-ak, 15-ak godina neće imati tko liječiti. A i oni koji će biti ovdje bit će uvezeni liječnici ili naši liječnici koji su ostali silom prilika", kazao je predstojnik Klinike za bolesti srca i krvnih žila Davor Miličić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara