"Situacija u zatvorima u budućnosti će biti još gora"

IZGRADNJA novih zatvora nije rješenje, treba poboljšati životne uvjete u postojećim kaznionicama, smatra pučki pravobranitelj Jurica Malčić koji je danas posjetio Lepoglavu.

Malčić je u Lepoglavu došao na poziv ravnatelja Uprave za zatvorski sustav Ivana Damjanovića, a u delegaciji su bili i predstavnici Hrvatskog helsinškog odbora. "Situacija će u budućnosti biti još gora jer treba očekivati veći broj zatvorenika zbog pooštrene kaznene represije", kazao je Malčić za HTV.

U ime HHO-a Lepoglavu je posjetio Ivan Zvonimir Čičak koji kaže da zatvorenici traže da se dio zatvorenika otpusti i zatvora, a drugima se neodslužena kazna pretvori u uvjetni otpust, pri čemu se pozivaju na primjer Italije.

U Lepoglavi već šesti dan oko 400 zatvorenika odbija hranu, a štrajkaški se odbor oglasio i priopćenjem za medije u kojem se zatvorenici žale na lošu hranu i loš tretman "zbog nestručnosti ljudi koji ga provode".

Zatvorenici nastavljaju kako ima "fizičko i psihičko zlostavljanje od strane pojedinih zaposlenika i nedostatak medicinske skrbi i prepunjen zatvor daju za pravo" da u javnost izađu s podacima o pravom stanju u kaznionici Lepoglava.

J.C.
Foto: RTL Vijesti

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara