Sjećate se HDZ-ovog "čudotvorca" iz Dugopolja? Nije teško pogoditi kako je završio

Sjećate se HDZ-ovog "čudotvorca" iz Dugopolja? Nije teško pogoditi kako je završio

Foto: FaH/Index

SJEĆATE se kako se prije lokalnih izbora 2013. godine predstavljalo tadašnjeg kandidata za župana i sad već bivšeg župana Zlatka Ževrnju?

Jasno da se ne sjećate, nitko normalan ne može nabrojati dvojicu župana, oni postaju poznati tek nakon što su stoljećima na istom mjestu, poput župana Zlatka Komadine ili kad namlate ženu poput Alojza Tomaševića. Ili kad kažu da bi uhljebljivali još i više da mogu, poput šibenskog Gorana Pauka.

No bivše župane malo tko pamti. A jedan od bivših nedavno je i neočekivano postao i Zlatko Ževrnja. Nije Ževrnju, nemojmo precijeniti narod, koštao poraz na izborima. Ne daj bože da HDZ u Dalmaciji izgubi, Ževrnju je koštala prilično nezgodna afera s koncesijom za plažu Zlatni rat na Bolu koju je dobila nepoznata zagrebačka firma bez prihoda i zaposlenih.

Da je kojim slučajem koncesiju dobila dalmatinska firma ili da se radilo o nekoj od nekoliko desetaka tisuća manje poznatih plaža od najpoznatije hrvatske plaže, Ževrnja bi i danas sjedio gdje već sjedi splitsko-dalmatinski župan. Ali nije, a to je i razlog pisanja ovog članka.

Ali vratimo se pet, šest godina unazad, samo da se prisjetimo kako se Ževrnju opisivalo u medijima.

Opisivali su ga kao HDZ-ovog genijalca za gospodarstvo


Ževrnja je slovio kao HDZ-ov gospodarski mag, čovjek koji može Hrvatsku izvući iz krize. Doslovno, neki mediji imali su takve naslove iznad tekstova o Ževrnji. Znao je to i Tomislav Karamarko kad ga je 2012. odabrao za savjetnika za gospodarstvo. Ževrnja je bio načelnik uspješne općine Dugopolje od 1997. i to mu je priskrbilo status u stranci i, na kraju krajeva, osiguralo poziciju župana.

I dobio je Ževrnja te lokalne izbore glatko, onako kako HDZ-ovi kandidati izbore općenito dobivaju u Dalmaciji. Dugopolje, općina kojoj je Ževrnja na čelu od 1997., snažno se razvilo početkom 21. stoljeća. Na sto sela koja propadnu, jedno se mora razviti. A to je bilo maleno i dotad nebitno Dugopolje, selo na petnaestak minuta vožnje od Splita.

To je selo, pogodili ste već, dobilo glavni izlaz s autoceste, odnosno, logično, ulaz na nju. Općina je to iskoristila i otvorila poduzetničku zonu, a Ževrnju je to lansiralo politički daleko izvan okvira njegove male općine. Tako će se idućih godina glasovi o lošim projektima načelnika Ževrnje gubiti ispod njegove karizme uspješnog HDZ-ovca i župana.

Ževrnja otišao u privatni sektor. Ha-ha, šalimo se

I onda je prestao biti župan i završio nigdje.

Čovjek bi očekivao da će se privatne firme potući za tako uspješnog načelnika, a da se on od izdašnih ponuda neće moći obraniti.

Ali, ne, ne. Ovo je ipak Hrvatska. Naime, ex župan Ževrnja nije otišao u privatni sektor pokazati menadžersko znanje koje je godinama navodno gradio, odnosno kako su ga predstavljali.

Na kraju će se, nećete vjerovati, uhljebiti.

Ževrnja, po onome što se posljednjih dana priča, postaje, pazite sad, direktor Vodnogospodarskog odjela za slivove južnog Jadrana Hrvatskih voda u Splitu.

Ovo je toliko uhljebski neizrecivo da, kad bi išli smišljati neku poziciju da se narugate, ne bi uspjeli ovako nešto izgovoriti.

Evo ponovo: direktor Vodnogospodarskog odjela za slivove južnog Jadrana Hrvatskih voda u Splitu.

Nije, dakle, HDZ-ovski poduzetni župan otišao na tržište napokon izmjeriti svoje znanje, otišao je, kakvog li razočaranja, u Hrvatske vode, jednu od firmi u koje idu političari vladajuće stranke kad propadnu.

Ali ako ništa drugo, dalmatinskim HDZ-ovcima treba odati priznanje jer ne zaboravljaju svoje pale drugove. Tako su HDZ-ovog faraona Ivana Škaričića, nakon šokantnog poraza 2013. od Ivana Kovačića, uhljebili u splitski starački dom na Zenti. Svrgnutu "kninsku kraljicu" Josipu Rimac posjeli su kao tajnicu u ministarstvo, a župan Ževrnja se, evo, nakon ekonomije odlično razumije u slivove voda.
 
*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije Index.hr portala

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara