Sjećate se Sauchine tajnice? Uhljebljena je, ali već 2 godine ne dolazi na posao

Sjećate se Sauchine tajnice? Uhljebljena je, ali već 2 godine ne dolazi na posao
Screenshot: HRT

SANDRA Zeljko, bivša tajnica u uredu premijera i uz Tomislava Sauchu glavna akterica afere Dnevnice, uhljebljena je u Ured za razminiranje, kako je još u ožujku 2017. objavio Index. 

Nijednom se nije pojavila na poslu na koji je uhljebljena

Tamo je premještena 7. ožujka 2017., no kako je Indexu neslužbeno potvrđeno iz visokih izvora, ona se nijednom nije pojavila na poslu.

Zeljko je na dugotrajnom bolovanju već gotovo dvije godine, a prima plaću. 

No to možda čak i nije najbizarniji dio priče. 

Ured za razminiranje, u koji je Zeljko uhljebljena, od početka sljedeće godine potpast će pod Ministarstvo unutarnjih poslova pa će Sandri Zeljko šef biti Davor Božinović.

Šef će joj biti čovjek kojem je krivotvorila putne naloge?

Šef će joj, dakle, biti čovjek kojemu je, kako sumnja Državno odvjetništvo, krivotvorila putni nalog dok je bila tajnica vlade. Božinović je bio predstojnik Ureda premijera kada je na dužnost premijera stupio Andrej Plenković. Istu je funkciju predstojnika ureda obavljao i Tomislav Saucha, suoptuženik Sandre Zeljko, u mandatu Zorana Milanovića.

Zeljko je, podsjetimo, bila tajnica u mandatima četiriju premijera - Jadranke Kosor, Zorana Milanovića, Tihomira Oreškovića i na koncu Andreja Plenkovića. 

S Tomislavom Sauchom osumnjičena je za lažiranje putnih naloga i nezakonito stjecanje gotovo 600.000 kuna.

Optužnica Sauchi i Zeljko još uvijek nije potvrđena. 

Za što USKOK tereti Sauchu i Zeljko

USKOK Sauchu tereti da je kao predstojnik ureda bivšeg premijera Zorana Milanovića lažirao putne naloge i zajedno sa svojom tadašnjom tajnicom nezakonito stekao 580 tisuća kuna. U proširenju istrage Sauchu je USKOK osumnjičio da je akontacije za fiktivne dnevnice dijelio sa Zeljko, nekadašnjom "krunskom svjedokinjom" u tom slučaju.

No nju terete da je i nakon Sauchina odlaska nastavila dizati novac pa je od ožujka 2016. do veljače ove godine, prema USKOK-ovim tvrdnjama, samoinicijativno krivotvorila potpise kasnijih šefova kabineta Nevena Zelića i Davora Božinovića te preuzela i zadržala akontacije dnevnica u ukupnom iznosu od gotovo 350.000 kuna.

Istraga u ovom slučaju najprije je pokrenuta samo protiv Sauche, tadašnjeg SDP-ovog saborskog zastupnika, a naknadno je proširena i na Zeljko. No istraga je postala pravomoćna tek u kolovozu prošle godine kada je izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda prihvatilo USKOK-ovu žalbu na raniju odluku suca istrage koji je zaključio da proširenje istrage nije u skladu sa zakonom.

Prvo ukidanje USKOK-ova rješenja o proširenju istrage uslijedilo je nakon što je Saucha, kao saborski zastupnik, prilikom glasanja presudio da ne prođe zahtjev za opoziv ministra Zdravka Marića, koji je prethodno potpisao. No Saucha je odbacio sumnje da ga je netko kupio, pojašnjavajući da je odluku promijenio kako bi se izbjegli novi izbori.

U optužnici koju je USKOK podigao u prosincu prošle godine Saucha i Zeljko se terete za zlouporabe položaja i ovlasti te krivotvorenje službene isprave, odnosno pomaganje u tim nedjelima, zbog čega im prijete bezuvjetne zatvorske kazne.

Krivotvorila srednjoškolsku diplomu?

Za Sandru Zeljko postoje sumnje i da je krivotvorila svjedodžbu srednje škole. Kako je prije nešto manje od dvije godine objavio Telegram, Zeljko je lažirala svjedodžbu srednje škole. Kako navode, školsku spremu ekonomskog stručnog radnika stekla je rješenjem Općinskog suda u Vukovaru 19. studenoga 1992. godine.

U rješenju stoji kako ono "u cijelosti zamjenjuje školsku ispravu" i navodi da je Sandra Zeljko u školskoj godini 1990/91. u Centru za usmjereno obrazovanje Edvard Kardelj, završila srednju ekonomsku školu.

No u Matičnoj knjizi Ekonomske škole u Vukovaru za školsku godinu 1990/91. nema podatka da je Sandra Zeljko tu školu ikada završila. Zeljko je u rujnu 1992. godine u Gradskom sekretarijatu za pravosuđe i upravu Grada Zagreba potpisala i ovjerila izjavu u kojoj tvrdi da je "ekonomski stručni radnik" i da je završila četvrti razred tadašnje srednje ekonomske škole u sklopu COUO Edvard Kardelj. Izjavu su potpisali profesori Jasna Ambrinac i Zdravko Pehar.

Današnji sudac Vrhovnog suda, Miroslav Šovanj, 19. studenoga 1992. donio rješenje kojom je Sandri Zeljko priznata srednja stručna sprema.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara