Sjedinjene Američke Države i talibani dogovorili tjedan dana smanjenja nasilja

Sjedinjene Američke Države i talibani dogovorili tjedan dana smanjenja nasilja
Ilustracija: EPA

AMERIČKI ministar obrane Mark Esper rekao je kako su Sjedinjene Američke Države i talibani ispregovarali prijedlog sedmodnevnog ublažavanja nasilja. 

Izvori su Reutersu otkrili kako će se mirovni dogovor između Sjedinjenih Država i talibana potpisati ovaj mjesec ako talibani znatno reduciraju svoje nasilno djelovanje, a da bi to u konačnici moglo dovesti do povlačenja američke vojske iz Afganistana. 

"SAD i talibani su ispregovarali prijedlog sedmodnevne redukcije nasilja", rekao je Esper na konferenciji za medije u sjedištu NATO saveza u Bruxellesu.

"Ovdje sam se danas sa saveznicima savjetovao o tom prijedlogu te smo imali niz produktivnih bilateralnih i zajedničkih sastanaka o putu naprijed", dodao je. 

Zabilježen "značajni napredak"

Afganistanski predsjednik Ašraf Gani rekao je kako mu je američki ministar vanjskih poslova Mike Pompeo naglasio kako je u pregovorima Washingtona i talibana zabilježen "značajni napredak". 

Ti su pregovori djelomično stali i zbog američkog zahtjeva da talibani zaustave svoje nasilje kao preduvjet američkog povlačenja. 

U Afganistanu se nalazi oko 13 tisuća američkih vojnika, kao i tisuće zaposlenika NATO-a, osamnaest godina nakon što je američki predvođena koalicija izvršila invaziju na tu državu poslije terorističkog napada 11. rujna 2001. godine.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara