Sjeverna Koreja prijeti SAD-u: "Moglo bi opet doći do ekstremne faze sukoba"

Sjeverna Koreja prijeti SAD-u: "Moglo bi opet doći do ekstremne faze sukoba"
Foto: Hina
 
SJEVERNA Koreja u utorak je objavila da posjeduje "moćno i pouzdano" nuklearno oružje kojim se može suprotstaviti bilo kojem napadu, istodobno optuživši SAD da razmješta vojnu opremu u blizini pod izlikom da jamče sigurnost Zimskih olimpijskih igara u Pjongčangu. 
 
"Opasno je negativno utjecati na vrlo pozitivno ozračje koje vlade u međukorejskim odnosima, a takvo bi ponašanje ponovno moglo dovesti do ekstremne faze sukoba", izjavio je Han Tae Song, sjevernokorejski veleposlanik u UN-u. 
 
Južnokorejski predsjednik Moon Jae-In u ponedjeljak je kazao da je ''zatopljenje'' odnosa između dviju Koreja prije održavanja Zimskih olimpijskih igara iznimna prigoda za SAD i Sjevernu Koreju te da bi se trebala iskoristiti za raspravu o sjevernokorejskim programima naoružanja.
 
"Konačno imamo moćno i pouzdano oružje" 
 
Sjeverna Koreja razvija raketnu i nuklearnu tehnologiju koja je u suprotnosti s rezolucijama Vijeća sigurnosti UN-a, istodobno stalno prijeteći SAD-u i Japanu. 
 
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Han je u govoru održanom na UN-ovoj konferenciji o razoružanju u Ženevi kazao da su nuklearni pokusi izvedeni prošle godine njegovoj zemlji omogućili da usavrši nacionalnu nuklearnu silu na transparentan način. 
 
"Konačno Sjeverna Koreja posjeduje moćno i pouzdano oružje", rekao je na forumu u Ženevi.
 
"SAD neće priznati Sjevernu Koreju kao državu s nuklearnim oružjem" 
 
"Ponosan sam što mogu reći da je nuklearno oružje Sjeverne Koreje u stanju suzbiti bilo kakvu nuklearnu prijetnju Sjedinjenih Država te predstavlja moćno odvraćanje koje sprečava SAD da započne avanturistički rat", kazao je, dodavši da Sjeverna Koreja ne kani zloupotrijebiti svoju nuklearnu snagu. To bi se moglo dogoditi jedino u slučaju da neprijateljske snage povrijede njezine interese ili suverenitet.
 
Američki veleposlanik za razoružanje Robert Woods je rekao: "Sjedinjene Države neće priznati Sjevernu Koreju kao državu s nuklearnim oružjem."
 
"Ako Sjever želi vratiti se i biti u milosti međunarodne zajednice, znade što treba učiniti, mora poduzeti korake prema denuklearizaciji Korejskog poluotoka". 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara