Škare Ožbolt: Unatoč reformama pravosuđe muče brojni problemi

UNATOČ brojnim uspješnim reformskim potezima hrvatsko pravosuđe i dalje muči neefikasnost u upravljanju sudovima, korupcija i preostali zaostatci, istaknula je ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt na redovitom godišnjem sastanku s predsjednicima svih viših, županijskih i najvećih općinskih sudova u Hrvatskoj.

O preostalim lošim stranama pravosuđa govori i dugotrajnost sudskih postupaka, sve veći broj žalbi građana upućenih Ustavnom sudu kao i zaostajanje u izobrazbi hrvatskih sudaca, kaže ministrica pravosuđa.

No, svi pravosudni problemi trebali bi biti riješeni u sljedećoj godini. U prvom redu 2006. biti će godina smanjenja sudskih zaostataka, racionalizacije sudova i skraćivanja postupaka, čime će se pokušati vratiti povjerenje građana u sudstvo, kaže ministrica.

"Suđenje u razumnom roku jedan je od uvjeta bez kojega se više neće moći zamisliti sudski postupak, naglasila je ministrica, dodajući kako su prošla vremena višegodišnjih suđenja.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također u 2006. na nulu bi se morali svesti i zaostatci u zemljišno-knjižnim odjelima i ovrhama.

Kao pozitivne rezultate u pravosuđu ministrica je istaknula trend smanjivanja neriješenih sudskih predmeta, ulaganje u infrastrukturu sudova te činjenicu da se broj neriješenih zemljišnoknjižnih predmeta u godinu dana smanjio za oko 130 tisuća.

O nužnosti smanjenja trajanja sudskih postupaka na sastanku je govorio i predsjednik Vrhovnog suda Branko Hrvatin. No, naglasio je da je strategija provođenja mjera za ubrzanje suđenja ipak na Vladi i nadleženom ministarstvu.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara