Školarci u Australiji i na Novom Zelandu prosvjeduju protiv klimatskih promjena

Školarci u Australiji i na Novom Zelandu prosvjeduju protiv klimatskih promjena
Foto: EPA

TISUĆE mladih aktivista u Australiji i na Novome Zelandu su započele novi svjetski prosvjed u kojem pozivaju političare i poslovne čelnike da ubrzaju borbu protiv emisije stakleničkih plinova kako bi se suzbile klimatske promjene, prenosi Reuters.

Organizatori prosvjeda očekuju više od milijun mladih ljudi u najmanje 110 zemalja svijeta koje je prvotno inspirirala mlada Šveđanka Greta Thunberg i njen zahtjev za hitnim djelovanjem protiv porasta globalnog zatopljenja.

"Zabrinuta sam zbog svih prirodnih katastrofa. Svaki put kada imamo veliki požar ovdje, jedna bi životinja mogla biti istrijebljena", poručila je Nina Pasqualini, 13-godišnjakinja iz Melbournea na skupu koji su predvodili članovi skupine Pobuna protiv izumiranja (XR).

Smatraju da vlada ne radi dovoljno

"Vlada ne radi onoliko koliko bi mogla. To izaziva strah kod mladih generacija", dodala je Pasqualini, držeći transparent kojim želi obustaviti gradnju planiranog ugljenokopa u Australiji.

Globalno zatopljenje zbog stakleničkih plinova iz fosilnih goriva dovelo je do više suša i toplinskih valova, otapanja glečera, povećanja razina mora i katastrofalnih poplava, upozorili su znanstvenici.

Australija je nedavno proživjela jedno od najtoplijih ljeta otkako se provode mjerenja.

Prosvjedu će se nakon 14,30 pridružiti i hrvatski srednjoškolci.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara