Slavonci će od sljedećeg tjedna u borbi protiv komaraca koristiti i avione

Slavonci će od sljedećeg tjedna u borbi protiv komaraca koristiti i avione
Foto: Krunoslav Petrić/PIXSELL

SLAVONCI će od sljedećeg tjedna bitku s komarcima voditi i pomoću aviona.

>>> Pogledajte snimku komaraca iz Slavonije, ovo je pošast

Kako piše Glas Slavonije, avioni su jedino rješenje za problem komaraca u Osijeku i okolnom poplavnom pojasu. Potvrdio je to danas župan osječko-baranjski Ivan Anušić na izvanrednom sastanku koordinacije svih županijskih gradonačelnika i načelnika s temom kontrole komaraca na ovom području.

Anušić: Komarce ne možemo riješiti sa zemlje

"Vrlo je bitno za reći da nema zabrane aviotretiranja. To je priča koja je bila puštena u javni prostor, ali ona nije točna. Komarce ne možemo riješiti sa zemlje. To se mora raditi kvalitetnim otrovima iz zraka i to tako da se tretiraju područja koja su vozilima inače i nepristupačna. Bez aviotretiranja u ovom je trenutku nemoguće dobiti bitku s komarcima i mi od danas krećemo u pregovore s hrvatskom tvrtkom koja posjeduje tu vrstu aviona i koja će obaviti ove tretmane. Mi smo uputili i zahtjev prema Ministarstvu zaštite okoliša i energetike da nam dopuste aviotretiranje rubnog pojasa Kopačkog rita, što je formalna administrativna procedura kojoj treba nekoliko dana, novci koje je odobrila vlada će također sjesti na račun za dan ili dva, još tijekom srijede ćemo postići dogovor s tvrtkom koja će obavljati tretiranja i dogovoriti nabavku neophodnog sredstva za aviotretiranje. Žitelji se moraju strpjeti nekoliko dana, moramo obaviti operativnu pripremu, ali u idućem tjednu očekujemo prva tretiranja. Vlada je za sada osigurala pet milijuna kuna i osigurat će koliko god bude trebalo dok se ovaj problem ne riješi", objasnio je Anušić.

Nova strategija

Naglasio je i kako se dosadašnji sustav tretiranja komaraca pokazao promašenim te najavio novu strategiju.

"Svaka općina i grad imaju svoju teoriju kada trebaju tretirati komarce, a neki to uopće ne rade i onda imamo situaciju u kojoj jedna općina tretira, a druga ne, i situaciju koja je dovela do toga da je u ovom trenutku u Osijeku neizdrživo živjeti od komaraca. Od sada pa nadalje kreće se s posve novim pristupom problema komaraca. Osječko-baranjska županija će temeljem svoje strategije oformiti javnu ustanovu koja će se baviti isključivo problemom komaraca. Moramo znati da nisu komarci samo iz Kopačkog rita i to svima mora biti jasno. Stoga će se strategije borbe protiv komaraca morati držati svi načelnici i gradonačelnici. Do sada smo preživljavali iz godinu u godinu i nadali se sušnoj godini, bez komaraca, ali to tako dalje ne ide. Više nećemo dozvoliti da se naša županija nađe u takvoj situaciji", kazao je Anušić.

Zamjenik osječkog gradonačelnika Boris Piližota slaže se da je jedini način za daljnju borbu s komarcima osnivanje javne ustanove koja će se time baviti 365 dana u godini.

Vlada će novčano pomoći

O problemu je jutros na početku sjednice vlade progovorio premijer Andrej Plenković.

"Vezano uz najezdu komaraca na području Osijeka i Osječko-baranjske županije primili smo zamolbu županije i grada te ćemo naravno reagirati i iznaći financijska sredstva da se pomogne rješavanje problema. Mi ćemo danas donijeti jednu odluku u kojoj ćemo zadužiti Ministarstvo zdravstva da s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije poduzmu potrebne mjere. Znam da naši sugrađani u Osijeku i drugim gradovima Slavoniji imaju problema. Osigurat ćemo financijska sredstva da im pomognemo", rekao je Plenković na početku sjednice.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara