Pogledajte snimku komaraca iz Slavonije, ovo je pošast

Pogledajte snimku komaraca iz Slavonije, ovo je pošast
Screenshot: Čitatelj Indexa

INVAZIJA komaraca na Slavoniju traje već danima, a situacija je sve gora.

>> Dugo nije bilo ovakve najezde komaraca. Evo zašto

A kako to izgleda u praksi najbolje pokazuje snimka koju nam je ustupio čitatelj. Snimka je nastala sinoć u osječkoj četvrti Višnjevac. Na njoj se vidi golem roj komaraca koji lete oko ulične rasvjete.

Snimka je, kaže nam čitatelj koji nam je snimku ustupio, nastala za vrijeme treninga Ženskog nogometnog kluba Višnjevac u Športsko-rekreacijskom centru Višnjevac. Treninzi su zbog komaraca odgođeni do daljnjega.

Traže pomoć od premijera

Nakon jučerašnjeg sastanka osječke gradske uprave i župana Ivana Anušića upućen je dopis vladi i premijeru Andreju Plenkoviću od kojih se traži žurna financijska pomoć iz Državnog proračuna u iznosu od pet milijuna kuna za provođenje mjera dezinsekcije u županiji.

"Iako su preventivne mjere tretiranja ličinki ranije tijekom godine odrađene na cjelokupnom području pod nadležnošću Grada Osijeka, a trenutno se adulticidni tretmani pojačanim intenzitetom obavljaju sukladno preporukama Zavoda za javno zdravstvo, količina komaraca koji dolijeću iz netretiranih područja izvan granica Grada Osijeka je i dalje alarmantna. Nakon analize trenutne situacije na terenu, do sada učinjenog i projekcije potrebnih mjera, zamjenik gradonačelnika i župan zaključili su da situacija na terenu zahtijeva hitnu reakciju u smislu proširenja pojasa tretiranja komaraca", priopćeno je iz Ureda župana.

U dopisu koji je nakon sastanka upućen premijeru navodi se da je "na području županije od travnja do listopada kvaliteta života stanovnika županije značajno ugrožena".

Osječke vlasti podsjećaju da je ranijih godina na području županije zabilježena i prisutnost tigrastog komarca što u sadašnjoj situaciji nosi potencijalnu opasnost za pojavom i prijenosom Zike i drugih virusa.

Ističu kako "najezde komaraca utječu i na razvoj stočarstva jer je dokazano da u takvim okolnostima krave daju manje mlijeka". Takve najezde utječu i na razvoj turizma, naročito na ruralnim područjima koja nisu tretirana.

Danas se oglasio i Plenković

O problemu je jutros na početku sjednice vlade progovorio premijer Andrej Plenković.

"Vezano uz najezdu komaraca na području Osijeka i Osječko-baranjske županije primili smo zamolbu županije i grada te ćemo naravno reagirati i iznaći financijska sredstva da se pomogne rješavanje problema.

Mi ćemo danas donijeti jednu odluku u kojoj ćemo zadužiti Ministarstvo zdravstva da s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije poduzmu potrebne mjere.

Znam da naši sugrađani u Osijeku i drugim gradovima Slavoniji imaju problema. Osigurat ćemo financijska sredstva da im pomognemo", izjavio je premijer Andrej Plenković na početku sjednice vlade.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara