Slavonci su bijesni, napadaju ih rojevi komaraca. Oglasio se Plenković

Slavonci su bijesni, napadaju ih rojevi komaraca. Oglasio se Plenković
Foto: Igor Soban/PIXSELL

SLAVONCI su bijesni zbog nezapamćene najezde komaraca. Rojevi komaraca napadaju ih danima. 

Zbog najezde su osječko-baranjski župan Ivan Anušić i Boris Piližota, zamjenik gradonačelnika Osijeka, od predsjednika vlade RH Andreja Plenkovića zatražili pomoć u dezinsekciji na ovom području u iznosu od pet milijuna kuna.

Apel vladi

"Na području Osječko-baranjske županije godinama se nosimo s problemom najezde komaraca, naročito na poplavnim područjima županije kao što je primjerice područje Kopačkog rita. Poplavno područje Drave i Dunava na površini od približno 30.000 hektara dizanjem razine voda stvara velike površine koje postaju intenzivna legla komaraca", navodi se u uvodu pisma Vladi kojeg potpisuju Anušić i Piližota, i u kojem se upozorava kako bez sustavne i kontinuirane kontrole komaraca na cijelom području Osječko-baranjske županije te tretiranja komaraca u njemu nema kvalitetnog rješenja suzbijanja komaraca kako u Osijeku tako ni na osječko-baranjskom prostoru u cjelini. "Budući da se glavnina spomenutih poplavnih površina i kanalske mreže ne nalazi na području grada Osijeka, slobodni smo zamoliti vas da se konkretnije uključite u rješavanje ove zajedničke javnozdravstvene problematike", ističe se u pismu premijeru koje prenosi Glas Slavonije.

"Molimo financijsku pomoć iz državnog proračuna za 2019. godinu u iznosu od 5.000.000 kuna koja će se doznačiti Osječko-baranjskoj županiji te provedbu mjera dezinsekcije odraslih komaraca na području Osječko-baranjske županije sukladno programima mjera kontrole komaraca dostavljenim jedinicama lokalne samouprave, kao i pripremu budućih larvicidnih tretmana u slučaju novih povećanja vodostaja rijeka Drave i Dunava tijekom 2019. godine", ističe se u pismu premijeru.

Oglasio se Plenković

Cijeli se istok Hrvatske ove godine suočava s pravom invazijom komaraca, a građani ističu kako ovoliki broj letećih napasnika godinama nije zabilježen, a puno bolje nije ni Vukovarsko-srijemskoj županiji. 

O problemu je jutros na početku sjednice vlade progovorio premijer Andrej Plenković. 

"Vezano uz najezdu komaraca na području Osijeka i Osječko-baranjske županije primili smo zamolbu županije i grada te ćemo naravno reagirati i iznaći financijska sredstva da se pomogne rješavanje problema.

Mi ćemo danas donijeti jednu odluku u kojoj ćemo zadužiti Ministarstvo zdravstva da s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije poduzmu potrebne mjere.

Znam da naši sugrađani u Osijeku i drugim gradovima Slavoniji imaju problema. Osigurat ćemo financijska sredstva da im pomognemo", izjavio je premijer Andrej Plenković na početku sjednice Vlade. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara