Slavonski maturanti: U Hrvatskoj je nebitno imamo li diplomu, samo nas iskorištavaju - idemo van

Slavonski maturanti: U Hrvatskoj je nebitno imamo li diplomu, samo nas iskorištavaju - idemo van

Foto: Damir Špehar/PIXSELL

S OBZIROM na činjenicu da je nastava završila, mnogi maturanti - ali i njihovi roditelji - razmišljaju o odlasku iz Hrvatske.

Kako piše Glas Slavonije, loša gospodarska situacija u Hrvatskoj, a poglavito u Slavoniji i Baranji, već godinama u Irsku, Njemačku i Austriju tjera mladi kadar, one na kojima jednoga dana treba opstati. Mnogi mladi već su dovoljno zreli zaključiti imaju li šanse za uspjeh u svojoj zemlji ili ne, tako i odlučuju o tome hoće li nastaviti daljnje obrazovanje i upisivati fakultet, ili će ipak sa srednjom strukovnom školom i pokušati pronaći posao, otići u sezonu, ili se otisnuti u oazu poslova u Dublin.

Nekoliko osječkih, orahovačkih i baranjskih maturanata koji ovih dana polažu ispite državne mature otkrilo je kakvi su im planovi za budućnost, imaju li ih uopće, planiraju li upisati fakultet, ili će odmah tražiti posao te što o tim planovima misle njihovi roditelji.

Posao u struci

Sharon Konjušak, koja je završila Ugostiteljsko-turističku školu Osijek, smjer hotelijersko-turistički tehničar, kaže kako se namjerava dalje obrazovati.

"Brat je završio trogodišnju školu prije četiri godine, sada radi na baušteli i kaje se što nije učio. Planiram upisati Poslovnu ekonomiju u turizmu u Opatiji ili Francuski i španjolski jezik u Zadru. Nadam se da ću nakon fakulteta uspjeti pronaći posao u struci, iako u Hrvatskoj poslodavci jako iskorištavaju svoje zaposlenike, imali diplomu ili ne, a najbolje prolaze oni koji imaju "štelu". Trenutačno ne planiram odlazak u inozemstvo zato što je vani viši standard, pa mislim da sve nekako dođe na isto - kaže Sharon Konjušak.

S Josipom Horvatom iz osječke Ekonomske i upravne škole, smjer upravni referent, razgovarali smo nakon što je završio s pisanjem eseja na državnoj maturi.

"Dosta sam zadovoljan dosadašnjim rezultatima, s obzirom na to da sam se za nju pripremao samo tjedan dana. Planiram upisati Ekonomski fakultet u Osijeku, a nakon završetka zaposliti se u nekoj tvrtki u Osijeku. Jedno vrijeme planiram ostati ovdje, a ako ne bude ništa od posla otići ću van. Moji roditelji s jedne strane žele da završim fakultet, ali kad pogledaju kakva je situacija u Hrvatskoj, radije bi da se pokušam zaposliti sa svjedodžbom negdje vani gdje ću biti sretan i plaćen - kaže Horvat.
 
"Vidjet ćemo kako stvari budu tekle, nadam se da ću se ipak zaposliti u Hrvatskoj, ali ako se to ne dogodi, sigurno ću otići u Irsku, gdje je i moj brat, koji se ovdje nije mogao zaposliti", kaže Katarina Krušlin iz Obrtničke škole Osijek, gdje je završila smjer frizer.
 
"Vani se lakše dobije posao, veće su plaće, bolji su radni uvjeti, nema toliko namještanja poslova, više se gleda kakav si radnik i koliko radiš, a ne tko si i što si", govori Katarina.

Loše školstvo

Dora Lončina iz Isusovačke klasične gimnazije s pravom javnosti u Osijeku, planira upisati Logopediju ili Latinski i povijest u Zagrebu, jer tih studija u Osijeku nema.

"Volim latinski, a logoped bih htjela biti jer mi se sviđa fonetika i stalno ispravljam ljude kada nešto pogrešno kažu. Nakon završetka fakulteta želim ostati živjeti i raditi u Hrvatskoj, jer su mi tu obitelj i prijatelji, a i drugačiji je način života. Iako je teška situacija na tržištu rada, nadam se da će se u tih nekoliko godina dok ne diplomiram situacija popraviti i da će biti posla. O obrazovnom sustavu mislim da je jako loš, trebalo bi se učenicima omogućiti da više logički razmišljaju i da razmišljaju u više smjerova, a ne ih ukalupljivati", kaže ova osječka maturantica.

Ana Dukić iz Medicinske škola Osijek, smjer fizioterapeutski tehničar, planira upisati Fizioterapiju i unatoč situaciji u državi iskreno se nada da će se nakon završetka fakulteta uspjeti zaposliti u Lijepoj Našoj, iako misli da se to ipak neće dogoditi i da će sreću morati potražiti u inozemstvu.

"Kod nas ne vrijedi imaš li diplomu ili ne, jednaka je nezaposlenost i onih sa završenom srednjom školom i s fakultetom. Ako imaš diplomu ne žele te zaposliti da te ne moraju više platiti", smatra Ana Dukić.

Orahovački maturanti Katarina Stojković i Dominik Štajdohar vide svoju budućnost u Hrvatskoj i vjeruju da će nakon studija pronaći posao u svojoj domovini. Katarina Stojković opredijelila se za društvene znanosti, a za maturu se počela pripremati od Nove godine i očekuje odlične rezultate iz obveznog dijela mature i zadovoljavajuće iz izbornog.

"Prva dva izbora kombinacija su studija engleskoga jezika i povijesti, ili hrvatski. Obje kombinacije prijavila sam na Filozofskom fakultetu u Osijeku. Treća mi je opcija Ekonomski fakultet. Zasigurno bih bila sretna da upišem prvi izbor, a to su studij engleski i književnost i povijest, koji su moja prva ljubav još od osnovne škole. Uspješna budućnost u RH nije nemoguća i nadam se da ću je ostvariti. U inozemstvo bih otišla samo ako je u pitanju prilika koja će mi omogućiti bolji životni standard od ovog domaćeg. Ne zazirem od naše domovine i mislim da svatko tko dovoljno uporno traži posao, može ga pronaći i u granicama Lijepe Naše. Šansa za mlade u Hrvatskoj uvijek postoji. Zanimljivo je kako samo iznosimo činjenice i brojke o mladima koji odlaze, a ne potičemo promjene. Čak i pojedinci, najčešće privatnici koji nastoje mladima pružiti šanse za poslom, bivaju zatrpani papirologijom i mnoštvom troškova koji nikako ne pomažu njihovom cilju. Država je ta koja drastičnim promjenama može preoblikovati budućnost mladih željnih posla, počevši od plaća u državnim ustanovama do poticaja privatnicima za zapošljavanje mladih", kaže Katarina Stojković.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara