"Slobodna Dalmacija": Vrhovni sud dao za pravo sucu Grbavcu

VRHOVNI sud odbio je istražni zahtjev i prijedlog za proširenje istrage Izvanraspravnog vijeća Županijskoga suda u Splitu u slučaju ´Slobodna Dalmacija´, jer, kako je navedeno u rješenju, za to nema elemenata kažnjiva djela, doznaje se danas od glasnogovornice Županijskog suda u Splitu Marice Šćepanović.

Riječ je o slučaju u vezi s kaznenom prijavom Udruge malih dioničara zbog navodnih zlouporaba počinjenih prije devet godina s dionicama ´Slobodne...´ koje su bile u vlasništvu Splitske banke, i koje su izravnom pogodbom prodane Miroslavu Kutli za 3,7 milijuna kuna.

Izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Splitu odlučilo je prošle jeseni na prijedlog Općinskoga državnog odvjetništva, unatoč protivljenju istražnog suca Stanka Grbavca, pokrenuti istragu.

Sudac Grbavac je izrazio neslaganje s provedbom istrage jer, po njegovu mišljenju, u tijeku predistražnog postupka nisu prikupljeni dokazi koji bi upućivali da je počinjeno kažnjivo djelo.

Izvanraspravno vijeće svoju odluku o pokretanju istrage temeljilo je na iskazu jednoga od osumnjičenika Frane Mitrovića, tadašnjega direktora Splitske banke, koji je u predistražnom postupku rekao da su Ivić Pašalić i Drago Krpina na nj izvršili pritisak da se dionice ´Slobodne Dalmacije´ u vlasništvu Splitske banke prodaju Kutli.

Nakon odluke Izvanraspravnog vijeća da se ipak pokrene istraga sudac Grbavac se žalio Vrhovnom sudu.

Mali su dioničari u kaznenoj prijavi za zlouporabu ovlasti i položaja u gospodarskom poslovanju teretili Peru Jurkovića, tadašnjeg guvernera Narodne banke, Antu Leticu, tadašnjega predsjednika Upravnog odbora Splitske banke, Ivana Kaleba, tadašnjeg opunomoćenika malih dioničara ´Slobodne Dalmacije´, Antu Bušića, tadašnjega v. d. direktora ´Slobodne Dalmacije´ i Metoda Jurišića, bivšeg predsjednika Upravnog odbora ´Slobodne Dalmacije´.Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara