Slovenci iduće nedjelje glasaju o gay pravima prema novim referendumskim pravilima

Slovenci iduće nedjelje glasaju o gay pravima prema novim referendumskim pravilima

Foto: Hina

SLOVENCI iduće nedjelje na referendumu odlučuju o zakonu koji bi dopustio homoseksualna vjenčanja i veća prava istospolnih partnera s više mogućnosti da  bude potvrđen nego 2013. kad je protiv sličnog zakona glasovalo 55 posto birača jer su u međuvremenu referendumska pravila promijenjena i štite zakone koje predlaže vlada.

Iako ankete govore da će rezultat glasovanja biti tijesan, zakon o bračnoj vezi i obiteljskim odnosima koji je parlament početkom godine prihvatio velikom većinom stupit će na snagu ako ga ne odbije više od 20 posto ukupnog broja Slovenaca upisanih u biračke spiskove, što je nešto više od 320.000 glasova.

Riječ je o novom referendumskom pravilu kojim se štiti parlament kao zakonodavac i ograničavaju mogućnosti odbacivanja zakona koje je predložila vlada.

Zakonsko rješenje koje podržava vlada i veći dio liberalnih civilnih udruga definira brak kao zajednicu dviju osoba, ne nužno muškarca i žene, istospolnim parovima daje mogućnost vjenčanja pred matičarem i pravo na posvajanje djece.

Snažno protivljenje crkve i desnice

Tome se snažno protivi vrh mjesne Katoličke crkve i oporbene stranke desnog centra, dok zakon podržava većina stranaka koalicije premijera Mire Cerara. Političke stranke nisu otvoreno sudjelovale u kampanji, osim preko poznatih pojedinaca i javnih osoba.

Da zakon treba podržati i da će glasovati za kazao je u raspravi na televiziji Peter Vilfan, slovenska košarkaška legenda i parlamentarni zastupnik koji je iz stranke ljubljansko gradonačelnika Zorana Jankovića nedavno prešao u Demokratsku stranku umirovljenika.

U javnoj kampanji pred referendum sudjelovala je i umirovljena učiteljica Angelca Likovič, nekadašnja članica Slovenska demokratske stranke (SDS) Janeza Janše, koja smatra da se zakonom redefinira uloga obitelji u društvu, što za Sloveniju može biti kobno.

"Dijete za razvoj treba oca i majku, zato zakon kojim se pravo istospolnih na usvajanje djece treba odbaciti jer će omogućiti i školske programe prema kojima će se djecu učiti da sami mogu odabrati spol", kazala je Likovič u jednoj televizijskoj raspravi.

"U svijetu žive i istospolno orijentirane osobe, tako je bilo oduvijek jer je to stvar prirode, ali nekad nisu zahtijevali posebna prava kao što sada traže. Slovenci u tom pogledu moraju koristiti zdravu seljačku pamet ako žele preživjeti, u suprotnom ćemo propasti onako kako se dogodilo starim Grcima", kazala je Likovič.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara