Slovenci mašu dokumentima: "Karte demantiraju Sanadera!"

SLOVENSKI ministar vanjskih Samuel Žbogar poslova tvrdi da dokumenti demantiraju tvrdnje hrvatskog premijera Ive Sanadera kako Hrvatska ničim ne prejudicira granice. Žbogar je tako na današnjoj tiskovnoj konferenciji podijelio dokumente s fotografijama na kojima je jasno ucrtana granica, koja još nije ni odlučena. Podsjetio je novinare da je Hrvatska morala pristati da u pristupnim pregovorima neće prejudicirati granicu, te da u možebitnoj arbitraži neće upotrebljavati dokumente koji su nastali iza 25. lipnja 1991. Žbogar kaže da bi u slučaju slovenske šutnje ispalo kako se oni slažu s ovim dokumentima.

U hrvatskim pristupnim materijalima je čitav niz zakona, pravilnika i uredbi, protiv kojih je slovensko ministarstvo vanjskih poslova u prošlosti protestiralo, napomenuo je Žbogar. Slovenski ministar je rekao da se tako u poglavlju o okolišu pojavljuje Zakon o vodama, dio kojeg je strategija upravljanja vodama u kojem se nalazi za Sloveniju sporni zemljovid koji prikazuje ZERP. Također, i u Zakonu o zaštiti okoliša u članku 48. su pronašli sporni zemljovid.

Žbogar je rekao da se sporne zemljovide može naći i čak i tamo gdje ih ne bi očekivali, kao u Nacionalnom programu za razvoj željezničke strukture. Zemljovid hrvatskih željeznica ima ncrtanu morsku granicu koja, napominju Slovenci, nije dogovorena još od raspada SF

Pahor pozvao Sanadera na sastanak

Slovenski veleposlanik u Zagrebu Milan Adamič Oražen od Boruta Pahora dobio je ovlasti da Ivi Sanaderu uputi poziv na službeni susret, potvrdio je slovenski premijer. Pahor se sa Sanaderom želi sastati što prije jer smatra da njih dvojica zajedno mogu pronaći rješenje problema koji su doveli do blokade pregovora s Europskom unijom.

"Spreman sam se susresti s hrvatskim premijerom, posebno ako će sastanku prisustvovati i ministri vanjskih poslova. Ovom inicijativom želim pokazati da na slovenskoj strani postoji politička volja da se problem riješi, a nadam se da je tako i u Hrvatskoj. Razumijemo da je vitalni interes Hrvatske da ubrza pregovore s EU", rekao je Pahor novinarima u Ljubljani.

Pahor dodaje kako on već može zamisliti situaciju u kojoj će Hrvatska brzo nadoknaditi ovaj manji zaostatak u pregovorima i završiti ih u relativno kratkom razdoblju, ali "samo ako na odgovarajući način riješimo pitanje prejudiciranja granice". Za rješenje problema između Hrvatske i Slovenije bit će potrebno više susreta, ističe Pahor, ali vjeruje kako sve može biti okončano za vrijeme češkog predsjedavanja Unijom "ukoliko hrvatska strana pokaže potrebnu političku volju".

Pahor je objasnio kako je granično pitanje odlučio otvoriti odmah na početku svog mandata jer smatra da ono od vitalnog nacionalnog interesa. Zbog toga ga je, smatra Pahor, trebalo otvoriti što prije da se odnosi ne bi zaoštrili što bi moglo dovesti do referenduma na kojem bi Slovenci odbacili pristupni sporazum Hrvatske s EU. "Takav bi referendum do kraja zatrovao odnose i izazvao nepopravljivu štetu", zaključio je Pahor.

Glasnogovornik Vlade Zlatko Mehun poručio je da Ivo Sanader prihvaća Pahorov poziv na sastanak, ali samo ako će njihovim razgovorima nazočiti predstavnici Europske unije, ali nikakav službeni poziv na razgovor Sanader još nije dobio.

J.C./D.M.
Foto: AFP/RTVSlo

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara