Slovenci o "Udba-netu": 81 posto za objavu, 19 protiv

OSAMDESET i jedan posto Slovenaca slaže se da se javno objave popisi suradnika bivše tajne političke policije, a 19 posto se tome protivi, pokazuju rezultati telefonskog glasovanja na slovenskoj tv postaji POPTV.

POP-TV organizirao glasovanje nakon prikazivanja emisije posvećene pitanju djelovanja tajnih službi u vrijeme komunizma, kojoj je povod bila afera s objavom materijala na internetnoj stranici "Udba.net" koja je u Sloveniji zadnjih dana izazivala političke skandale i reakcije stranaka i struke.

Glasovalo je skoro 15.000 gledatelja, a sudionici emisije, političari, povjesničari i politolozi, složili su se da pitanju treba prići odgovorno i senzibilno, no svi su izjavili da je odluka policijskog inspektora za zaštitu privatnosti Jože Bogataja kojom je domaćim ponuđačima internet usluga naredio da "zatamne" internet stranici bila neracionalna, a možda i zakonski bez osnove. Političari lijevog centra izrekli su mišljenje da je za Sloveniju pitanje političkih arhiva prošlost s kojom se ne treba posebno opterećivati i da to neće imati utjecaja na izbore i političko stanje u državi. Predstavnici desnog centra dokazivali su pak da o arhivima i nestalim dokumentima bivše političke policije treba voditi više računa, te da o tome treba donijeti poseban zakon, kako bi se izbjegle moguće manipulacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

(Hina) fl sv

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara