Slovenci sve optimističniji: Više od 50 posto zadovoljno kako im je protekla 2015.

Slovenci sve optimističniji: Više od 50 posto zadovoljno kako im je protekla 2015.

Ilustracija: FAH

SLOVENCI u iduću godinu ulaze s više optimizma nego prethodnih godina, pokazala je tradicionalna prednovogodišnja anketa ljubljanskog "Dela" u kojoj je 51 posto ispitanika navelo da su zadovoljni kako im je bilo u ovoj godini koja je na izmaku.

Na kraju prošle godine zadovoljnih je bilo 37 posto, a godinu prije toga 47 posto, što je znak da se među ljude ipak vraća optimizam nakon godina financijske, gospodarske i dužničke krize, navodi vodeći slovenski dnevnik.

Najvažnije zdravlje

Da očekuju kako će im iduća godina biti uspješna odgovorilo je 37 posto ispitanika, da će im biti otprilike kao i ove godine 39 posto, a 20 posto da očekuju pogoršanje svog položaja.

Kao najvažnije vrijednosti za svoje osobno zadovoljstvo daleko je najviše je ispitanika navelo zdravlje, sreću u obitelji i mir, a svaki peti demokraciju i materijalno blagostanje.

Za mir i nastavak gospodarskog oporavka zauzeli su se i u svojim izjavama pred novu godinu vodeći državni dužnosnici, ističući i potrebu jedinstva kako bi se prevladala rascijepljenost često primjetna u političkom životu.

"Slovenija treba jedinstvo"

Predsjednik države Borut Pahor kazao je na tradicionalnom primanju građana pred kraj godine da Slovenija u današnje vrijeme treba jedinstvo koje se ne može stvoriti preko noći, te da vlada mora ambicioznije ići u strukturne reforme kako bi zadnjih dvije godine primjetan oporavak postao održiv, te da je zbog toga potrebna vizija koju bi podržala i oporba.U prijelomnim trenucima kao što je i ovaj moramo kao narod i država znati što želimo i kamo stremimo, istaknuo je Pahor.

Premijer Miro Cerar zauzeo se u svojim nastupima za nastavak započetog rasta i u sljedećoj godini kad se očekuje porast BDP-a od skoro dva posto, ali je istaknuo potrebu održanja političke stabilnosti i u uvjetima kad njegovoj vladi popularnost zadnjih mjeseci pada, te najavio samo manje izmjene u svojoj vladi koja je na čelu države već 16 mjeseci.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara