Slovenci vegani izgladnjivali bebu, umrla je s 10 mjeseci. Neće ići u zatvor

Slovenci vegani izgladnjivali bebu, umrla je s 10 mjeseci. Neće ići u zatvor
Ilustracija: 123rf

RODITELJE 10 mjeseci stare bebe koja je umrla u ljubljanskoj bolnici zbog neliječene upale pluća i akutne pothranjenosti, slovenski je sud osudio na uvjetnu zatvorsku kaznu od dvije godine, a odslužit će je radom za opće dobro, nakon nagodbe kojom su priznali svoju krivnju za zanemarivanje djeteta, objavili su slovenski mediji.

Dijete je u bolnicu primljeno sa samo 3600 grama težine, a tragičan slučaj dogodio se još 2011. godine te pobudio veliku pozornost javnosti i socijalnih službi jer je fakultetski obrazovani par iz Mirne Peći, s još petero druge djece, i prije tragičnog slučaja odbijao njihovo liječenje i zdravstvene preglede.

Vegani koji su odbijali cijepiti djecu

Bili su uvjereni vegani i hranili su se samo povrćem, ali i zagovornici "prirodnog" načina liječenja bez pomoći medicine i lijekova, a takav su životni stil nametnuli i svom naraštaju.

Optužnica protiv njih bila je podnesena tek 2014. godine nakon brojnih medicinskih ekspertiza, ponajprije zbog kaznenog djela uzrokovanja smrti zanemarivanjem jer dijete, unatoč izrazitoj pothranjenosti, kašlju, teškom disanju i općem slabom stanju, nisu odveli liječniku pa je na kraju umrlo u bolnici od posljedica upale pluća koja je dovela do trovanja krvi.

Tijekom istražnog postupka utvrđeno je da su sva njihova djeca imala brojne zdravstvene teškoće jer im nisu osigurali uravnoteženu prehranu potrebnu za normalan razvoj.

Više je djece, kako su pokazali naknadni medicinski nalazi, imalo osteoporozu, nedostatak željeza i drugih organizmu potrebnih tvari, a kod jednog su otkrivene i promjene u mozgu zbog nedostatka vitamina B12. Osim toga, djeca nisu bila ni cijepljena jer se i cijepljenje nije uklapalo u životni stil i svjetonazor roditelja.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara