Slovenska vlada odbacila prijedlog da se političari jednom godišnje testiraju na droge

Slovenska vlada odbacila prijedlog da se političari jednom godišnje testiraju na droge

Foto: 123rf

SLOVENSKA vlada odbacila je kontroverzni zakonski prijedlog oporbe da se svi najviši državni dužnosnici, uključujući članove vlade, parlamenta i predsjednika države, tijekom mandata jednom godišnje obvezno testiraju na droge te da se rezultati testova javno objave.

"Vlada je protiv prijedloga zakona o obveznom testiranju dužnosnika na zabranjene droge. Vlada je prihvatila mišljenje da bi takvo testiranje značilo kršenje prava pojedinca na duševni i tjelesni integritet", objavilo je na svojim internet stranicama slovensko Ministarstvo zdravstva.

Prema navodu vlade, u duševni i tjelesni integritet pojedinca kao dio njegove privatnosti smije se posezati samo uz njegovu izričitu suglasnost i bez pritiska, a testiranje takve vrste za dužnosnike nepotrebno je, budući da postojeći propisi tu problematiku već reguliraju.

Tako se, navodi Ministarstvo zdravstva, i državni dužnosnik prema općim propisima o sigurnosti i zdravlju na radu može uputiti na preventivni zdravstveni pregled, ako bi postojala sumnja u neku od ovisnosti na opojna sredstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slovenska demokratska stranka (SDS), koju vodi nekadašnji premijer Janez Janša, nedavno je u parlamentarnu proceduru uložila prijedlog zakona kojim bi se, po njenom mišljenju, osiguralo transparentno praćenje zdravlja dužnosnika koji obavljaju značajne poslove, što je u javnom interesu.
Prema prijedlogu bi se svaki državni dužnosnik tijekom svog mandata jednom godišnje testirao na prisutnost zabranjenih droga u organizmu. Testiranja na uzorcima krvi i urina izvodio bi Institut za medicinu ljubljanskog Medicinskog fakulteta u osam godišnjih intervala, na trošak državnog proračuna.

Ista je stranka sličan zakon bila predložila prije sedam godina, pri kraju mandata tadašnje vlade Boruta Pahora. Testiranje vlade na droge tada je odbijeno s obrazloženjem da se radi o pokušaju preusmjeravanja pažnje s pravih problema države i želji oporbe da se diskreditira vlada.
Testiranju krvi i urina, koje je pokazalo negativan rezultat, tada se, zbog nekih medijskih aluzija da uživa droge, bila dobrovoljno podvrgla ministrica unutarnjih poslova, Katarina Kresal.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara