Slovenski brod plovio uz uzgajalište školjaka u Savudrijskoj vali

PO OBAVIJESTIMA savudrijskih ribara jutros je slovenski brod Pomorske škole iz Pirana prešao crtu razgraničenja u Savudrijskoj vali te neko vrijeme plovio uz obalu Kanegre, izazvavši time, po njihovoj ocijeni, novi izgred.

Glasnogovornica istarske Policijske uprave Štefanija Prosenjak-Žumber potvrdila je za Hinu kako je suvlasnik ribarske zadruge "Sargus" te bivši predsjednik Ceha ribara Bujštine Daniele Kolec danas oko 13 sati dojavio umaškoj policiji da je zamijetio slovenski brod kako plovi između uzgajališta školjaka ribarske zadruge "Sargus" i obale Kanegre.

"Policija je vozilom izašla na mjesto događaja (na obalu Kanegre), no nisu poduzeli nikakve aktivnosti jer na tom području vrijede odluke Sporazuma o pograničnom prometu i suradnji (SOPS), za što je zadužena Stalna mješovita komisija", izjavila je glasnogovornica Prosenjak-Žumber.

Najavila je da će sutra na mjesto događaja izići ribarski inspektor iz Pule. Dok se ne utvrdi sumnja da je počinjeno neko kažnjivo djelo, policija neće djelovati, dodala je.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inače, jučer su slovenski mediji okrivili ribarsku zadrugu "Sargus" da je uzgajalištu u Savudrijskoj vali dodala više novih bačava s namjerom da uzgajalište, kako su kazali, "proširi prema sredini (Piranskog) zaljeva".

Danas je, pak, suvlasnik ribarske zadruge "Sargus" Daniele Kolec izvijestio kako je noćas na uzgajalištu školjaka nestala velika bova zadruge na kojoj je bio natpis "Zabranjen pristup".

A savudrijski ribar Danilo Latin rekao je kako je slovenski brod danas "osim što je prešao graničnu crtu u sredini Savudrijske vale, povrijedio i hrvatski zakon jer je plovio na manje od 200 metara od uzgajalište školjaka".

Time je, dodao je Latin, slovenski brod prekršio i higijensko-sanitarne propise zbog mogućnosti onečišćenja mora uljem.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara