Slovenski ministar obrane traži veći vojni proračun

Slovenski ministar obrane traži veći vojni proračun
Foto: EPA

SLOVENSKI ministar obrane Karl Erjavec želi da se slovensko izdvajanje za obranu poveća sa sadašnjih 1 posto na 1,5 posto BDP-a 2024. godine, kako bi se slovenska vojska osposobila za postojeće i buduće sigurnosne izazove, među kojima je kao glavne naveo migracije te kibernetičke napade.

"Danas smo pred drukčijim izazovima od onih prije deset godina. Sloveniju ugrožavaju prirodne nesreće, migracije i kibernetičke napadi, a adekvatan odgovor na to je veće investiranje u sustav nacionalne sigurnosti", kazao je Erjavec u današnjem razgovoru za Slovensku tiskovnu agenciju STA.

U vezi s negativnim ocjenama kapaciteta i opremljenosti slovenske vojske kazao je kako bi on osobno želio da ona već 2020. dobije pozitivne ocjene te da bi sadašnja izdvajanja za obranu trebalo povećati na 1,5 posto BDP-a. I to ne zbog  obveza u NATO-u nego zbog sigurnosne situacije i prijetnji nacionalnoj sigurnosti, dodao je Erjavec.

Opet je aktualna nabava oklopnih transportera iz Finske

Erjavec, koji vodi stranku slovenskih umirovljenika DESUS, jedan je od najstalnijih članova raznih koalicijskih vlada još od 2004. godine, kad je prvi put bio ministar obrane, a od onda je obavljao više drugih ministarskih dužnosti u više vlada da bi sada opet obrambeni resor preuzeo u vladi premijera Marjana Šarca.

"Prije deset godina govorili smo da idemo prema globalnom miru, a danas postoje vrlo ozbiljne krize u našem susjedstvu pa i terorizam", iznio je Erjavec u razgovoru te dodao da je u pripremi prijedlog strateškog dokumenta o srednjoročnom razvoju vojske i sigurnosnih službi, te da treba nastaviti s investicijama u opremu slovenske vojske, koja bi, prema planovima i potrebama suradnje u međunarodnim mirovnim misijama, trebala formirati barem opremljenu bataljunsku skupinu, što do sada nije uspijevalo.

U tom smislu ponovo je aktualna nabava oklopnih transportera, oko čega se u Sloveniji opet vode osjetljive polemike.

Velika narudžba oklopnih transportera od finske Patrije prije 11 godina, kad je Erjavec vodio ministarstvo obrane, razvila se u aferu i optužbe o korupciji, sa sudskim presudama koje su kasnije poništene pa je ugovor s Patrijom bio raskinut, a prijašnja vlada Mire Cerara planirala je, umjesto finskih, nabavu njemačkih transportera Boxer, što se sada opet dovodi u pitanje.

Erjavec je nedavno odredio da se definitivna odluka o dobavljaču transportera i slične opreme odgodi za šest mjeseci. Planove treba ponovo proučiti jer su bili nejasno postavljeni, kazao je u razgovoru za STA slovenski ministar obrane i dodavši da "želi transparentan projekt i na tome će ustrajati". Kazao je da Slovenija ovaj put želi kupiti transportno vojno vozilo koje je u drugim vojskama već iskušano.

Erjavec je također potvrdio kako je dao  "zeleno svjetlo" za kupnju 38 američkih terenskih vozila na četiri kotača koja bi trebala nadomjestiti sadašnja stara vozila u upotrebi te da će se uskoro nabaviti i nekoliko helikoptera za potrebe vojske i službe spašavanja.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara