Slovenski park prirode privremeno zatvoren zbog poplava

Slovenski park prirode privremeno zatvoren zbog poplava
Foto: Wikipedia

PARK prirode Škocjanske jame na slovenskom Krasu, jedina prirodna znamenitost u susjednoj državi upisana na UNESCO-ov popis svjetske baštine, teško je stradao u poplavama s kraja proteklog tjedna zbog čega je privremeno zatvoren za posjetitelje.

Bujica iz nabujale rijeke Reke jako je oštetila infrastrukturu Škocjanskih jama, premda ne i njezine prirodne ljepote, no proces čišćenja nakupljenog otpada što ga je nanijela voda potrajat će nekoliko dana.

Ponovno otvaranje ovog parka prirode očekuje se krajem tjedna, kazao je za slovenske medije ravnatelj Parka Škocjanske jame Stojan Ščuka.

Prema prvim procjenama, voda je nanijela štetu u vrijednosti od pedesetak tisuća eura.

Najveća poplava u zadnjih 55 godina

Dio jame s galerijama dugim više tisuća metara mogao bi za posjetitelje biti otvoren već u petak, najavili su iz uprave Škocjanskih jama koje je prošle godine vidjelo 184.000 posjetitelja.

Na UNESCO-ov popis svjetske prirodne baštine jame su upisane prvenstveno zbog podzemnog kanjona rijeke Reke, dugačkog više od dva kilometra, koji je na nekim mjestima visok preko 140 metara.

Rijeka Reka se tijekom proteklog vikenda izlila iz korita zbog više stotina litara padalina po četvornom metru, koje su u tom dijelu Slovenije zabilježene u samo nekoliko dana.

Riječ je o najvećoj poplavi nakon 1965. godine, a protok rijeke Reke iznosio je rekordnih 300 prostornih metara u sekundi, izazvavši začepljenja u nekim dijelovima špilje, a naneseni otpad oštetio je ograde i električnu instalaciju u galerijama.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara