Slovenski parlament bira premijera

Slovenski parlament bira premijera
Foto: EPA

SLOVENSKI parlament počeo je danas ujutro izvanredno zasjedanje na kojem će glasati o Šarecovoj kandidaturi nakon parlamentarnih izbora 3. lipnja, na kojima nijedna stranka ni blok nisu ostvarili rezultat potreban za formiranje vlade s uvjerljivom parlamentarnom većinom.

Ako na tajnom glasanju večeras dobije potrebnu natpolovičnu većinu, to će biti  prvi korak prema sastavljanju vlade koja bi mogla početi djelovati sredinom rujna, najavio je Šarec u kraćem programskom govoru zastupnicima na početku izvanrednog zasjedanja.

Prioriteti su sređivanje zdravstvenoga sustava i čuvanje "južne šengenske granice"

Kao najvažniji prioritet svoje buduće vlade Šarec je naveo potrebu sređivanja zdravstvenog sustava, čemu je posvetio najveći dio svog 25-minutnog pripremljenog govora.

Kao jedan od prioriteta buduće vlade, Šarec je naveo i pitanja iz sklopa nacionalne sigurnosti, govoreći o novim sigurnosnim izazovima u globaliziranom svijetu, pri čemu je spomenuo čuvanje sigurnosti "južne šengenske granice" prema Hrvatskoj.

Bez obzira na nešto povećani migracijski tok zadnjih mjeseci, Slovenija je svoje obveze u okviru Schengena ispunjavala uspješno, a tako će ostati i dalje bez obzira na stanje u širem susjedstvu, kazao je Šarec.

U govoru je upozorio na potrebu priprema Slovenije na moguću novu krizu jer se nastavak sada visokih stopa rasta BDP-a više ne očekuje. Prioriteti su i sređivanje stanja u vojsci i državnom aparatu, prilagođavanje socijalnog i mirovinskog  sustava negativnim demografskim trendovima, stimuliranje stranih investicija, zapošljavanja mladih.

U vanjskoj politici i odnosima s EU-om Šarec je upozorio na neizvjesnosti u EU s obzirom na Brexit i druge izazove, a zajamčio je da će njegova vlada nastaviti unapređivati "dobre odnose" sa susjednim državama.

Šarec: "Zauzimat ćemo se za dobre odnose te za rješavanje graničnih i drugih sporova s Hrvatskom"

Replicirajući nekim političkim oponentima koji osporavaju njegove sposobnosti za premijersku dužnost, Šarec je kazao da se slaže da ima ljudi koji se smatraju sposobnijim od njega, ali da je tri četvrtine onoga što je ovih dana o njemu u tom smislu bilo rečeno "izmišljeno". Nadalje je rekao da on ima političko iskustvo, diplomu i da govori strane jezike, što će mu omogućiti i da komunicira u međunarodnim odnosima.

"Za položaj za koji kandidiram imam potrebnu odvažnost i ustrajnost i ne bojim se preuzeti tu odgovornost. Posla će biti na mnogim područjima, a o rezultatima će odlučivati djela, a ne riječi", kazao je Šarec.

Uz zastupnike njegove Liste Marjana Šarca (LMŠ) glasove za njegov izbor za mandatara obećale su i tri stranke iz sadašnje tehničke vlade Mire Cerara, zatim stranka SAB koju vodi bivša premijerka Alenka Bratušek, ali i stranka Ljevica (L) koja će podržati Šarca i njegovu buduću vladu, ali formalno neće biti dio vladajuće koalicije pet stranaka pa bi Šarčeva vlada trebala biti "manjinska projektna vlada".

Očekuje se da bi zato prilikom večerašnjeg glasanja Šarec trebao dobiti 52 glasa od 90 zastupnika, koliko ih je u parlamentu.

Bude li izabran, Šarec kao imenovani mandatar treba parlamentu na usvajanje u roku od 15 dana predložiti ministre, o čemu nakon toga glasa parlament, a to bi se trebalo dogoditi sredinom rujna.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara