Slovenski premijer današnju EU usporedio s Europom koja je popuštala Hitleru

Slovenski premijer današnju EU usporedio s Europom koja je popuštala Hitleru
Foto: EPA

SLOVENSKI premijer Marjan Šarec je sadašnju situaciju u Europi dramatično usporedio s onom pred izbijanje II. svjetskog rata kada su europski političari popuštali Hitleru te ocijenio da Europska unija mora ubuduće brže i odlučnije donositi odluke kako bi odgovorila na velike izazove današnjice, u razgovoru za američku novinsku agenciju Associated Press.

"Populisti u Europi napreduju jer umjerene stranke i političke snage nisu bile uspješne i  dovoljno  proaktivne u iznošenju svojih agendi. Ako samo sjediš i čekaš što će se dogoditi, onda su naravno takvi populisti vrlo glasni i dobivaju mnogo (političkog) prostora", kazao je Šarec u razgovoru za AP, objavili su slovenski mediji.

"Bivši glumac i komičar"

Američka agencija Šareca opisuje kao bivšeg glumca i komičara koji je lani uspio formirati manjinsku koalicijsku vladu liberalnih i lijevih stranaka i tako spriječiti osvajanje vlasti bivšeg premijera Janeza Janše koji je nastupao na izborima s nacionalističkom antimigrantskom agendom sličnoj onoj mađarskog premijera Viktora Orbana.

"41-godišnji glumac i bivši komičar kaže da su stalne odgode pregovora o Brexitu ilustracija kako EU sadašnjim načinom djelovanja teško i sporo donosi odluke", prenio je AP.

Današnji dominantni europski političari i dužnosnici EU-a, kako kaže, presporo se odlučuju u novim povijesnim okolnostima, a EU po Šarecovu mišljenju zato treba novo i djelotvornije vodstvo, ako želi uspješno parirati valu populizma i sve većem utjecaju Rusije i Kine.

"Vrlo brutalno, ali istinito"

Predsjednik slovenske manjinske vlade čija je stranka Lista Marjana Šareca (LMŠ) u grupaciji europskih liberalnih stranaka ALDE kazao je u razgovoru da ga današnja situacija u Europi podsjeća na onu iz kasnih 30-ih godina, kad je Europi prijetio Hitler, a na čelu britanske vlade bio Neville Chamberlain koji mu se nije želio suprotstaviti nego mu je popuštao.

Chamberlain je bio takav političar koji je vjerovao Hitleru, misleći da je bolje da s njim pregovara nego da se suprotstavi njemačkom nacističkom vođi, a danas znamo što se poslije dogodilo, kazao je Šarec.

"Ako se Europska unija raspadne, onda smo svi propali. To je vrlo brutalno, ali i istinito",  kazao je Šarec dramatično za AP.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara