Slovensko "Delo" o posjetu Ropa Zagrebu

ODLAZAK slovenskog premijera Antona Ropa u Zagreb na sastanak premijera država Kvadrilaterale bio je ´opipavanje pulsa´ kad je riječ o odnosima s Hrvatskom i u tom smislu nije mogao donijeti ništa nova, piše u slovenskom ´Delu´ u izdanju od utorka komentatorica Saša Vidmajer.

Vidmajer je u svom komentaru pokušala odgovoriti na pitanja kakva će biti politika Ropa u odnosu na Hrvatsku i što u tom smislu znače izjave njegova predstavnika za sukcesiju Rudija Gabrovca u vezi štediša Ljubljanske banke Zagreb.

´Odnosi sa Zagrebom previše su se ohladili da bi se i u diplomaciji nešto moglo dogoditi. Jer, i u diplomaciji je optimizam umjestan samo kad se oslanja na realna očekivanja. Ponekad je uspjeh već i to da se odnosi ne pogoršavaju i starim problemima ne dodaju novi´, navodi Vidmajer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ona dodaje da je Rop, kad se radi o odnosima s Hrvatskom, ´prazan list´ u usporedbi s Janezom Drnovšekom, koji je - kako aludira autorica teksta - možda pravi autor Gabrovčeve izjave o ´hrvatskoj obvezi´ glede isplate štednje Ljubljanske banke Zagreb.

´Rop se od te izjave distancirao i poslao je onamo odakle je i došla. Pa valjda netko ne misli da je Gabrovec s njome solirao? Netko treći pobrinuo se za neuobičajenu i nekorisnu uvertiru pred susret Račana i Ropa, te tako pokazao da je u slovenskoj vanjskoj politici prilična gužva i da je više centara moći koji o njoj odlučuju´, piše u zaključku komentara Vidmajer.

Gabrovec je prije imenovanja za predstavnika vlade za sukcesijska pitanja bio šef Drnovšekova premijerskog kabineta, a s njime se poznaje tridesetak godina jer su zajedno započinjali karijeru u bankarstvu i to - u Ljubljanskoj banci.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara